Som en temps de cocarrois i panades, i també de rubiols i crespells, per dir algunes de les propostes més conegudes de la Setmana Santa a Mallorca. Uns menjars desconeguts més enllà de les terres de parla catalana. Cada lloc, amb tradició cristiana té els seus costums i les seves tradicions culinàries, uns plats molt sovint desconeguts per als mallorquins que també podem assaborir a l´illa gràcies a l´arribada de gent d´arreu del món. Aquí en tenim una mostra.

A Sineu, hi trobam el restaurant La Nata, concretament al carrer Major. Les cuineres són Mercês i Catarina, mare i filla, que aquests dies preparen alguns plats tradicionals de la seva terra, Lisboa, per Setmana Santa. Com no pot ser d´altra manera a Portugal, el bacallà és el producte estrella. Per aquestes festes no sol faltar a taula el lombo no bacalhau no forno com batatas assadas, una proposta senzilla preparada amb oli d´oliva, all, ceba i una crosta feta amb pa, oli d´oliva, all i julivert. Es cuina al forn amb patates rostides amb pell (del tipus patató) durant 25 minuts. A La Nata, també hi podeu tastar el bacalhau à brás, també conegut com a bacallà daurat. Es fa amb bacallà esqueixat, patata palla, ceba, all i ous. Primer es fregeix en una paella la ceba i l'all. Després, s'hi posa el bacallà i la patata, i per acabar s'hi posen els ous batuts. S'acaba de fer a la paella i just abans de dur el plat a taula s'hi posa una picada de julivert. Si voleu assaborir una mica més la gastronomia portugesa, un altre pastisset típic d´aquesta època, tot i que es pot trobar al restaurant i a Portugal tot l´any, es el pastís de Betlem (que tot i no dur nata també es coneix com a pastís de nata). Es fa amb pasta de fulls, crema pastissera, llet, vermell d´ou i sucre. S´enforna a 270º durant 15-20 minuts i ja està llest. Tot i no elaborar-lo al restaurant, Mercê comenta que també és típic per Pasqua el pão doce, un brioix fet amb llet i vermell d´ou.

De Sineu anam a Palma, on hi trobam el restaurant Tierra de Gracia, una casa de comestibles centrada en els plats de Llatinoamèrica i, especialment, de Veneçuela. Mateo Castañeda n´és el cuiner. El jove avança que aquests dies posarà a la carta un plat veneçolà, concretament de la part oriental, típic de Setmana Santa: el pastel de chucho (com allà anomenen la rajada). Per elaborar-lo, hem de mester poc més de dues hores. Primer es cuina la rajada amb ceba, comí, porros i onote, que li dóna el color vermellós. Després, com si fos una lassanya, es fan capes amb el cuinat de rajada, plàtan mascle madur, papelón (panela de sucre morè de canya sense refinar) y el queso blanco duro (un tipus de formatge fresc). Finalment, a la darrera capa, s´hi posa pa ratllat recobert d'ou batut i s'acaba d'enfornar per gratinar-lo. Mateo comenta que se sol acompanyar amb yuca, una arrel molt típica a Veneçuela i a altres països de Sud-amèrica.

De Palma botam a Son Servera, al carrer del Sol, on hi trobam el restaurant italià La Bruschetta, regentat per Carlo Colonna. Aquí hi trobam un plat que també es fa a Mallorca per Pasqua: xot al forn. El preparen amb patates; si bé, Carlo, convida a tastar altres menjars que no són típics però que combinen bé amb aquests dies; per exemple, un plat de pasta fresca amb mantega de sàlvia i tòfona. Segur que us en llepareu els dits.