Aquesta tardor, l’Ajuntament de Campos ha presentat ‘Llengua amb tàperes’, un projecte lingüístic per donar coneixement i vitalitat a paraules del lèxic del poble de Campos que s’han vist substituïdes per altres amb el pas del temps. L’Ajuntament de Campos ha volgut assumir aquest deure institucional de tornar a la vida les paraules que estan caient en desús aprofitant una convocatòria d’ajuts per a actuacions de foment de l’ús de la llengua catalana de la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears.

La campanya ‘Llengua amb tàperes’ ha comptat amb l’edició d’un llibret a mode de diccionari en el qual s’escriu la definició i la transcripció fonètica campanera d’un total de 365 mots i expressions. El projecte ha estat apadrinat pel filòleg, dialectòleg i fill il·lustre de Campos, el Dr. Joan Veny i Clar, qui ha escrit el pròleg de l’edició. S’hi poden trobar paraules com ‘súl·lera’, ‘capfico’, ‘tutup’, ‘suco’ o les expressions ‘fer s’ullastre esbrancat’, ‘fer berena’, ‘mort de bòtil’, ‘pudir en vida’, ‘caure de folondres’ o ‘passar per ull’.

El passat 31 d’octubre es va celebrar una gimcana en la qual els participants hagueren de passar tot un seguit de proves protagonitzades per les paraules ‘campaneres’, i les difongueren pels perfils oficials dels canals de Facebook i Instagram. Properament, es presentaran un conjunt d’audiovisuals en els quals els participants de la gimcana pronuncien i expliquen vint paraules que, o bé són gairebé endèmiques del municipi de Campos, o bé la seva pronúncia campanera no és directament deduïble a partir de l’ortografia estàndard. 

Productes de forn 

A les faroles dels carrers de Plaça i Convent, s’hi han instal·lat unes banderoles amb una selecció de paraules recollides com ‘celistre’, ‘teringa’, ‘brullola’, ‘xubec’, ‘becada’, ‘clenxa’… que, a més d’impulsar i embellir el passeig de vianants entorn als comerços dels voltants també s’erigeix com una manera didàctica de difondre el contingut del projecte als carrers més cèntrics de la vila. Com a projecte transversal ‘Llengua amb tàperes’ també dona visibilitat als productes de forn típics de Campos com, entre d’altres, el prim (coca plana de refús, allargada i de caires arrodonits) o el coc (coca tovada, amb forma allargada, de gust semblant a la coca bamba).