Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Projectes, experiències, activitats

"Portam l'empresa a l'aula"

"Posam en pràctica el treball en una empresa dins l'aula, a través d'una empresa virtual". Amb aquestes paraules el col·legi Sant Josep Obrer ens introdueix en un projecte que té com a objectius posar en pràctica tots els coneixements que han adquirit al 1r curs del grau mitjà de Formació Professional i els que van adquirint a les altres assignatures de 2n i, per altra part, interactuar dins una plataforma virtual similar a la que trobaran al mercat real.

De la teoria a la pràctica

Al centre, des de l'assignatura L'empresa a l'aula de 2n curs de grau mitjà de Gestió Administrativa, es volia posar en pràctica la teoria que els alumnes d'aquest grau van adquirint a 1r i 2n curs. "Aquesta matèria -assenyalen- ens semblava la més adient per fer realitat dins l'aula la realitat que el dia de demà es trobaran a fora en els seus futurs llocs de feina, i així va sorgir aquest projecte coordinat per la professora M. Àngels Company, llicenciada en Ciències Econòmiques i professora de l'assignatura".

Temporalització

Vuit hores setmanals.

Plataforma SEFED

La feina del professorat involucrat en el projecte ha estat la d'adaptar una metodologia de treball a l'aula per convertir-la en una empresa, dotant-la dels diferents departaments dels quals està formada. Així, integrant els alumnes dins la plataforma SEFED, ells mateixos han creat la seva pròpia empresa que funciona com a real: realitza les compres i vendes dels seus productes i estableix la relació amb clients, proveïdors, subministradors, entitats bancàries, organismes oficials.. i, per altra part, comptabilitza les operacions, controla la tresoreria, liquida tributs, gestiona els recursos humans, etc.

L'alumnat anirà rotant al llarg del curs per tots els departaments per tal d'aprendre les competències que es requereixen a cada lloc de feina durant el temps en què es desenvolupa el projecte.

Aquesta empresa simulada es relaciona amb altres empreses d'altres centres educatius espanyols i estrangers que participen dins de la plataforma web on prèviament "ja hem creat la nostra botiga virtual per poder comprar i vendre els nostres productes i contractar els serveis necessaris per al seu funcionament. Tot plegat ja ens obliga a fer un estudi de la competència, estudis de mercat i ens promocionam utilitzant estratègies de màrqueting, establim un objectius previs per departament dins l'empresa, etc."

Visió d'empresa real

La iniciativa es duu a terme per potenciar els resultats del grau mitjà de Gestió Administrativa del col·legi i aporta als alumnes una visió d'una empresa real i capdavantera en el sector del calçat. "Per això vàrem apostar per la col·laboració amb Camper amb el projecte Cada paso cuenta.

Camper proporciona decoració, capses, identificacions per als alumnes, etc., que, segons afirmen a Sant Josep Obrer, "ens han permès crear un ambient de feina que dóna realisme al projecte. A més a més, ens ha ofert visitar les seves instal·lacions així com que algun dels seus directius ens vengui a fer una xerrada sobre el món empresarial". Indiquen que "aquesta aposta de col·laboració és per dotar els estudiants d'una formació acadèmica i pràctica i, d'aquesta manera, poder oferir al mercat laboral professionals qualificats tant en la seva part pràctica com teòrica. Dins les nostres possibilitats, aquesta és una aposta per disminuir les taxes d'abandonament escolar que, malauradament, són tan habituals a les nostres illes".

El projecte ja està en marxa. "Ha tengut una molt bona acollida per part dels al·lots de Grau Mitjà. Per fi poden posar en pràctica tot allò que estudien i els està donant, sens dubte, una visió més realista del món empresarial. N'estam molt satisfets", remarca el professorat.

Testimonis de l'alumnat

Álex Garcia Mana apunta que "hem començat un projecte nou on som una empresa virtual que es diu Equipalma SLS i ens comunicam mitjançant una xarxa amb col·legis de tota Espanya. A la nostra empresa ens dividim en diferents departaments. Cada sis setmanes ens anam tornant per saber fer totes les funcions que et puguin sorgir a la vida real en el teu lloc de feina".

"Amb aquest projecte ens acostam d'una forma més directa a una empresa real i ens preparam perfectament per a la vida laboral. Així -assegura Ismael García Llerena- adquirim coneixements de forma més divertida i, alhora, real, més activa i fent les classes més entretingudes. Es un projecte innovador que ha caigut molt bé entre els companys de classe. Es tracta d'una manera més didàctica d'aprendre que ens aporta més soltesa en el treball".

David Roldán Montesino manifesta que "ens sembla una excel·lent idea on practicam tots els camps d'una empresa per formar-nos i fer les pràctiques amb uns coneixements bàsics del temari i del que hem de fer quan estam a l'oficina d'una empresa".

*Denominació: Portam l´empresa a l´aula Alumnat: Els dos grups de 2n de grau mitjà de Gestió Administrativa

Qui l´aplica: Professorat de l´assignatura L´empresa a l´aula amb el suport d´altres professors de 2n de Gestió Administrativa Quan: Tot el curs Per a més informació: Departament de Comunicació de Sant Josep Obrer: sjocomunicacio@gmail.com

Compartir el artículo

stats