Què és cultura

Més enllà de la pintura i del pintor

El pintor Mercant, artista fet a si mateix, va estimar la pintura des de ben petit

Maria Antich

Maria Antich

Sovint quan escoltam les paraules soledat i silenci les relacionam amb recerca, reflexió, pensament o retrobament. El llibre del que parlam recull tots aquests conceptes. Esperança Llabrés ens apropa l’obra del pintor gabellí Jaume Mercant, amb el rigor de la investigació, anàlisi i sensibilitat de la paraula i de l’art.

El pintor Mercant, artista fet a si mateix, va estimar la pintura des de ben petit, i malgrat les adversitats amb que es va trobar, va ser un lluitador per defensar les seves idees i la seva obra. L’escriptora, enriqueix la lectura repassant amb fluïdesa la seva vida i les seves creacions, i ens aproxima a nivell personal i artístic a l’obra de Mercant.

És interessant com l’autora dona a conèixer a l’artista-persona, i en com, a poc a poc, descobreix un ésser intens, tal vegada massa capficat en les seves idees. També, ens fa entendre l’evolució de la seva obra, la riquesa, l’autenticitat i el valor de la seva pintura. Destacaria l’escrupolositat i precisió del treball de Llabrés. Una gran tasca de recopilació del catàleg d’obres, i una investigació meticulosa, explicats amb un llenguatge proper i rigorós i, a la vegada, poètic.

La soledat i el silenci dels paisatges de Mercant es transformen, a través de l’escrit d’Esperança Llabrés, en una oportunitat per entendre la seva obra així com les circumstàncies personals, socials i temporals del pintor. Són la inspiració i l’ànima de l’obra de Mercant. Uns elements que, gràcies al seu ull i el seu pinzell es transformen i adquireixen un sentit propi. Una mirada aïllada i delicada que aporta calma, placidesa i potser algun secret amagat.

Des de la soledat i el silenci. La pintura de Jaume Mercant

Maria Esperança Llabrés

Documenta

418 pàgines, 36 euros

Suscríbete para seguir leyendo