Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Plagueta de notes (DCXLI)

Llibres bons a voler

Susanna Rafart ha publicat ´Crisàlide´ a Labreu Edicions.

AMB L´ONADA DE LA FIRA DEL LLIBRE. Els lectors demanen i jo obeesc. Més llibres. Més recomanacions. I vet aquí una petita llista tan personal com transferible. Harem. Transcripció al català de l´obra anònima del segle XIX A night in a Moorish Harem a càrrec de Gabriel Mestre Oliver (Un Cop d´Ull). Deliciosa obra de contes orientals en què la luxúria, la invenció, el sabor i una voluptuositat sense límits ens duen a la fruïció més intensa. La feina extraordinària de traducció de Gabriel Mestre és creació i fa que aquestes peces ens arribin amb un català ric, salerós, carregat de festes verbals a més a més de les joies de les aventures que travessen aquests relats de dalt a baix. Molt entretingut!

Neu negra, de Marc Romera (Labreu Edicions). Un llibre de poemes que et travessa com un llamp amb una meditació sobre la mort més necessària que mai en aquests temps que corren de frivolitat, superficialitat i pocasoltisme. El llenguatge explora la incomunicació fins que el buit de la mort concentra aquesta impotència de dir. La mort de l´arbre, el pare, i del far, el mestre, és determinant. Un cant vitalista tanca com a convit final una obra intensa i cervellprenedora. Per al amadors dels ritmes verbals!

L´illa sense temps, d´Esperança Camps (editorial Meteora). Tot comença amb una escriptora i periodista que va cap a Menorca perquè han assassinat una anciana de 91 anys amb unes estisores al cap. Ja som dins el brou de cultiu apassionant i engrescador d´una novel·la plena de misteris i interrogants que et fan avançar la lectura amb un ritme vertiginós. Però cal accentuar que el llenguatge també hi juga en aquesta partida de negrors, soliloquis i discerniments. I el d´Esperança Camps és ric, sensual, ple de meandres i suscitacions. La protagonista, Júlia Cases, amb aquest viatge de recercadora trobarà moltes de coses, i entre aquestes coses, dues molt importants: la visió d´una societat ciutadellenca complexa i plena d´averanys i el seu propi passat que tenia enfonsat sota capes d´oblit. Molt recomanable.

Judes i la primavera, de Blai Bonet (Club Editor), a cura de Nicolau Dols. Per primera vegada el lector podrà llegir l´edició completa sense cap tall d´una obra essencial de la literatura catalana. Una bomba que esclata en el text original inèdit, recuperat i restaurat per Nicolau Dols. Una novel·la que comunica amb les obres de Pasolini i Faulkner en què la bellesa neix de la impuresa. L´eclosió del sexe i de Déu en uns al·lots de postguerra, una religiositat singular i dissident que qüestiona la llei i la Setmana Santa a Hostili (referent de Santanyí) amb cacics criminals, infants suïcides i adolescents que ens mostren nous mons. El postfaci del professor Dols és com una novel·la curta, sensacional. Un llibre engrescador!

Els nois, de Toni Sala (L´Altra Editorial). Dins un paisatge de la Catalunya profunda hi ha el desdoblament aturat d´una carretera. I es produeix una multiplicació de les prostitutes a les cunetes de la nacional. Hi ha rètols que diuen: N-11 Carretera de la vergonya. Desdoblament ja. Amb una llengua potent, dura, ben esmolada, Toni Sala ens mostra el perfil d´una generació d´al·lots de la crisi que es perfilen amb tots els seus problemes, els seus amors, el seu contacte quotidià amb una realitat difícil, esqueixadora, freda, amb la qual hauran de lluitar sense descans. Una novel·la per a paladars exquisits.

I per acabar aquesta antologia d´urgència, una petita joia: Crisàlide. Pastoral en si menor de Susanna Rafart (Labreu Edicions). Una faula de ritme ternari que embolcalla el lector des del moment en què un dia xafogós d´estiu un registrador arriba al bell mig de la Dordonya per fer un informe mediambiental per mor de la plaga de vespa asiàtica que hi ha. A partir d´aquí es posa en marxa una calidoscòpica maquinària verbal que et duu cap a paradisos d´una bellesa insòlita, paratges en què un halo de tragèdia sobrevola persones i coses, i on s´entreveu tot allò que s´hi insinua i et commou tot allò que s´hi calla. Commovedora i subtil. Molt recomanable.

Llegir fa tornar intel·ligents i guapos! No ho oblideu!

Compartir el artículo

stats