Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Nins i joves

Granger, pallasso, pastor

Poques vegades hem llegit -hem mirat- un àlbum on la història estigui tan ben explicada als infants mitjançant, només, els dibuixos, i en el qual cada escena i la ubicació de les diferents il·lustracions que la formen aporti tanta significació concreta i interès creixent al relat que les pàgines presenten

Granger, pallasso, pastor

El granger i el pallasso, de Marla Frazee, és, en aquest sentit, un excel·lent àlbum. Són moltes les emocions que la situació planteja a mesura que el relat avança. Un granger solitari viu en una casa única enmig d´una planura immensa. Passa un tren, el tren d´un circ. Qualcú cau dels vagons... Sorpresa, necessitats, solitud, temors, tendresa, humor, confidències, conhort, treball compartit, aprenentatge... Torna a passar el tren. L´alegria del retrobament d´allò perdut. El comiat afectuós. No hi ha cap exageració. L´autora mesura el que ha d´incloure en cada pàgina i n´exclou tot el que no hi és necessari o que resultaria ser un distractor. És la nostra capacitat de crear el que omplirà, si cal, cada pàgina, el paisatge, les cambres i parts de la casa i de la terra on tot succeeix. No necessita, l´autora, floritures estilístiques ni excessos gràfics. Ni, com és el cas, paraules.

El granger i el pallasso és un àlbum exemplar. Permet també una lectura acompanyada d´un adult que percebrà la facilitat amb què la il·lustració l´ajuda a narrar, a crear una història pròpia amb els propis adornaments, els que provenen únicament de la pròpia mirada. Però, igualment creativa serà la seva lectura en solitari. El treball de Frazee és humil i ens recorda que, sovint, basta un fil, un únic fil, per construir allò que pot encisar i estimular la imaginació d´un nin lector.

Mizu, pastor de núvols, amb text i il·lustracions de Bea i Sílvia Gil és un àlbum diferent. Aquí, un conte escrit és complementat pels dibuixos o és ell allò que complementa un relat gràfic. Dues lectures en una, doncs. Les Gil utilitzen la fantasia. Exposen una situació crítica de partida per a la resolució de la qual es produeix una acció que cal qualificar de màgica, poderosa. No sabem l´origen d´aquest poder. Per ventura és la bondat o la compassió o la cura generosa i altruista dels febles, i l´agraïment dels que són atesos gràcies a aquells sentiments. L´àlbum s´inicia amb un pla, diguem-ne, general, i va aproximant-nos a allò concret: de la ciutat al carrer, d´aquest a la font pública en un lloc apartat del carrer...

Després d´un desplegament de l´acció del personatge central, les il·lustracions ens permetran tornar a enlairar-nos, en aquest cas fins el cel i els niguls, on l´aigua, que tanta falta fa a la ciutat, abunda. Ho farem amb uns animals simpàtics: un aucell, una granota, un ca. Ells sabran com reunir els niguls. Les cadenes i la força grollera han estat inútils. No ho serà el seny o la delicadesa. Tal vegada hi ha, en aquest relat, un excés de confiança en allò inexplicable.

MARLA FRAZEE

El granger i el pallasso

ANIMALLIBRES, 32 PÀGINES, 13,95 €

BEA I SÍLVIA GIL

Mizu, pastor de núvols

ANIMALLIBRES, 32 PÀGINES, 16,95 €

Compartir el artículo

stats