Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Música

Viatges interiors obsessius

Ian Bostridge, un dels tenors més competents del circuit musical internacional, confessa tenir una "obsessió" pel cicle de cançons de Schubert ´Viatge d´hivern´

Viatges interiors obsessius

A pesar de la seva relativa joventut, Bostridge afirma que en 30 anys de carrera musical l´ha cantat més de 100 vegades. També l´ha enregistrat oficialment diverses vegades, a més a més d´una ingent quantitat de versions pirates a la web. Per afegitó, ha fet dues pel·lícules: la primera és una escenificació de les cançons en un manicomi, ell fent de boig rematat amb contorsions francament pertorbadores. Ara ha escrit un totxo de prop de 600 pàgines sobre aquesta música, Schubert´s Winter´s Journey: Anatomy of an Obsession. Realment hi ha per a tant?

Sincerament sí: el Viatge d´hivern de Schubert dóna per a molt perquè és un monument emblemàtics de la cultura europea dels darrers 200 anys. El text de Wilhelm Müller relata un viatge durant l´hivern que és, en realitat, un viatge interior i obsessiu, un examen de consciència, una prolongada i elaborada reflexió existencial. Schubert, essent de caràcter melancòlic, va enamorar-se immediatament d´aquests poemes i posant fil a l´agulla va aconseguir acabar febrilment l´obra just abans de morir als 31 anys. I si les cançons de Schubert són una exploració de les profunditats tèrboles de l´ànima, el volum de Bostridge és una perllongada glossa al voltant del context històric, cultural, polític i musical d´aquestes cançons.

Bostridge organitza el seu estudi en 24 capítols, cada un d´ells dedicat a una de les caçons. Cada capítol, essencialment, ofereix el context històric de la cançó i les seves possibilitats interpretatives. Tant músics professionals com aficionats trobaran informació aquí extreta a traves d´un detallat procés d´exegesis de cada vers dels poemes i de cada compàs de la música. Si aquest llibre té un possible defecte és, de fet, l´excés d´informació. Però el lector ja se´n cuidarà de botar pàgines i fer trampa. Els fraus culturals solen passar desapercebuts.

S´han fet, per ara, dues edicions d´aquest llibre (Regne Unit i EUA) i és de suposar que l´edició a altres llengües no es farà esperar. Ambdós llibres en anglès estan magníficament editats, però això no vol dir que l´edició faciliti la lectura. Semblen estar pensats com a objectes de regal. El paper setinat fa que el text resplendeixi entorpint la lectura; les 600 pàgines pesen massa per a una lectura al sofà, el llit o el metro entre empentes dels accelerats urbanites d´avui en dia; l´enquadernació no permet que el volum s´obri ben obert... En resum, la lectura s´arriba a fer incòmoda.

El mercat del llibre, naturalment, no pot comptar únicament amb lectors i ha de cultivar els col·leccionistes i bibliòfils. Aquest llibre també és per a ells: ho veig clarament com el bell volum blanc -com la neu que s´esmenta en el Viatge d´hivern- fa una plantada a la tauleta de la sala d´estar, al costat d´alguns catàlegs d´exposicions. I és que el Viatge d´hivern de Schubert ha estat des de sempre una obra totèmica en la cultura europea i un símbol de l´alta cultura i el bon gust. A Bostridge això no se li escapa i sap relacionar la bella música de Schubert amb Napoleó, Lenin, Samuel Beckett, Slavoj ?i?ek i tants altres pilars de la Kultur centre-europea i la seva (sovint) poc edificant història. Siguin les que siguin les raons perquè un lector (bibliòfil o melòman) vulgui comprar aquest llibre, no hi ha dubte que part del plaer és la satisfacció d´adquirir capital cultural, de quedar complagut i ben a ple d´haver consumit un valor revalidat per generacions de melòmans, intel·lectuals i institucions.

No hi ha dubte, però, que no tot es esnobisme. En aquests poemes i, sobretot, a través de la subtil i inefable música de Schubert, es parla d´un protagonista que passa per un desencant amorós i comença a caminar solitari a través de paisatges gèlids... però la fredor de la temperatura aviat esdevé una abominable glaçada espiritual. Aquest viatge és una paràbola d´un viatge existencial poblat de desencisos, desil·lusions, preguntes sense respostes. I francament, qui, amb dos dits de coneixement, no s´ha entretingut qualque vagada amb aquestes cabòries? Tant la música de Schubert com les meditacions del llibre de Bostridge ajuden a formular i discórrer sobre aquestes qüestions.

IAN BOSTRIDGE

Schubert´s Winter´s Journey:

Anatomy of an Obsession

[El ´Viatge d´hivern´ de Schubert: Anatomia d´una obsessió]

FABER & FABER/KNOPF, 600 P., 23,99 ?

Compartir el artículo

stats