Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Nis i joves

Versos i oficis

Els versos, perversos; els oficis, esbojarrats

Il·lustració del volum ´Versos perversos´. Quentin Blake/Grup Promotor/Alfaguara

La reedició de Versos perversos, del famosíssim autor anglès Roald Dahl, és una notícia excel·lent. Sobretot, perquè manté les il·lustracions d´aquest altre gran mestre de l´humor, de la tendresa, de la provocació, Quentin Blake, un dels "imprescindibles" de la il·lustració. Llàstima que el format del llibre sigui petit.

El tàndem Dahl-Blake ha produït meravelles. Sempre amb bon humor, sàtira, de vegades amb un poc de sang, amb tendresa, fins i tot quan l´humor és negre o gairebé. En poques ocasions l´estil d´un il·lustrador s´avé tant amb la literatura de qui escriu el conte. En aquest cas, els versos de Roald Dahl re-escriuen les històries clàssiques dels tres porquets, de Na Ventafocs, de Na Caputxeta i el llop, i algun altre conte dels més coneguts i tradicionals. Dahl els destrossa, els capgira. Hi posa mala bava; d´aquesta que agrada tant els infants, els quals comprenen molt millor que molts adults el sentit positiu i lliure d´aquests capgiraments. Dahl és astut i directe. Si qualcú ha de perdre el coll, el perd. Si qualcú ha de semblar bàmbol, ho sembla (i ho és sense remei). Però, Dahl sempre jugarà a favor del feble, de l´infant, del qui pateix..., potser excepte en el cas del llop d´aquests Versos perversos. Cal agrair l´editorial, Grup Promotor, que mantingui en el catàleg aquesta obreta, sens dubte menor, però, divertidíssima de Dahl, un escriptor, a més, que ha tengut una història personal apassionant i agitada (www.roalddahl.com), però també generosa, solidària i productiva.

Amb una semblant dosi quantitativa d´humor, però sense la còmica acidesa de Dahl, és 50 oficis esborrajats, de Carles Sala. Aquí, l´autor descriu la feina dels nuadors de corbata, dels escalfatasses de vàter, dels xuclagambes, dels galledadors (els qui et llencen un poal d´aigua a la cara per deixondir-te si tens el son feixuc), dels detectors d´estels fugaços o dels empentadors, i així fins a cinquanta curiosos i simpàtics oficis per resoldre problemes domèstics, i que presentats per Sala tenen un aire rodarià, francament entretengut. Les il·lustracions són de Pep Brocal, i al nostre parer tenen un aire de vinyeta de tebeo antic o de caricatura de diari, molt adient per a cadascun d´aquests oficis esbojarrats. La lectura del text obviament és més fàcil que la de Dahl, que implica un saber llegir des de referents culturals i literaris. Carles Sala escriu més dretament, sense segones intencions, i amb una voluntat molt clara: que els al·lots ho entenguin tot a la primera. Tampoc no és fàcil. I ho fa amb qualitat: tot un mèrit.

ROALD DAHL

Versos perversos

Il·lustracions de Quentin Blake

ALFAGUARA/GRUP PROMOTOR, 70 P., 8,25 €

CARLES SALA I VILA

50 oficis esbojarrats

Il·lustracions de Pep Brocal

CRUÏLLA, 110 PÀGINES, 7,90 €

Compartir el artículo

stats