Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria | Herbes dolces estomacals

Cuina amb memòria

Cuina amb memòria | Herbes dolces estomacals

En algunes llars de Mallorca és costum preparar un licor d’herbes -dolces, seques o mesclades- dins el mes de maig, quan les herbes silvestres són esponeroses

És molt possible que els ingredients que relacionarem més avall estiguin una mica sobrevalorats pel que fa a les seves bondats i propietats estomacals. Potser cal relativitzar els atributs «curatius» de les herbes i més des del moment que van acompanyades d’alcohol. El que no es pot posar en dubte és que una botella -gran o petita- és un regal molt apreciat i que també és un goig compartir -ben acompanyats- unes herbes amb gel a l’estiu i a l’hivern, per arrodonir una diada de matances, santantoniera o una festa qualsevol. Anys enrere, si en quedaven de l’any passat, el dia de les toses eren ben arribades. 

Ingredients

  • Herba-lluïsa (relaxant)
  • Fonoll (diürètic)
  • Herba-sana (digestiva)
  • Tarongí (ansietat)
  • Menta (salut de la boca)
  • Farigola o tem (antisèptic)
  • Camamil·la (úlceres de la boca)
  • Ginebró (antireumàtic)
  • Romaní (bo pel fetge)
  • Sàlvia (mal de cap)
  • Donzell (aerofàgia)
  • Poliol (dolors menstruals)
  • Espígol (inductor de la son)
  • 2 fulles de ruda (ansietat)
  • Flor de taronger o llimonera (sedant)
  • Fulla de llimonera (aroma, relaxant)
  • Llimona i taronja (color i aroma)
  • Nispro (artèries, hipertensió)
  • Cirera (color)
  • Nou verda (icterícia)
  • Grans de cafè (aroma)
  • Anís dolç

Cuina amb memòria | Herbes dolces estomacals

Preparació

  • És important, abans de començar a preparar les herbes, disposar de botelles ben escurades, sense etiquetes i les herbes i les fruites ben netes. 
  • Si no disposam de tots els ingredients no cal desesperar-se. Els importants són els tres primers. La resta, les herbes que tenguem a mà.
  • Començarem introduint les fruites (una cirera, ¼ de nispro, ¼ de nou verda), les flors i els elements més petits; cafè, camamil·la, ginebró (si són llavors), trossos de taronja i llimona, 2 fulles de ruda i un brotet de romaní.
  • Amb una mica més de quantitat hi van la resta d’herbes - com són l’espígol, farigola, tarongí, menta (un poc més), sàlvia, donzell i poliol. 
  • Introduirem una fulla de llimonera al llarg i a un costat de la botella.
  • Per acabar, posarem les herbes més essencials: herba-sana, fonoll tendre i herba-lluïsa, que actuaran de filtre quan aboquem el suc a una copa.
  • Ho omplirem amb anís dolç i ho deixarem reposar mínim tres mesos. 
  • Haurem cercat, a cada una de les botelles, el color i l’estètica així com l’equilibri d’aromes i sabors.
  • En teoria, amb una copa d’herbes hauríem de quedar més sans que un gra d’all, però ja és sabut que les teories no sempre rutllen.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.