Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Dionís a taula | La botifarreta de xocolata i la casca. Dolços per Nadal i per Reis, Fornet de la Soca

La botifarreta de xocolata i la casca. Dolços per Nadal i per Reis. Fornet de la Soca

Amb l’arribada de les festes de Nadal, Cap d’Any i Reis, el torró es fa omnipresent a la taula. És una de les maneres més dolces i habituals d’acabar un àpat, sigui per dinar o per sopar, especialment si va precedit d’una mandarina. 

Hi ha forns i pastisseries que tenen el costum d’elaborar-ne al seu obrador. Una bona mostra la trobam al Fornet de la Soca de Palma, que per a aquestes dates ha preparat una carta d’especialitats que només es podran trobar fins a començament del mes de gener. Una d’aquestes és la botifarreta o varia de xocolata, una enganyifa culinària o miratge que imita la forma de l’embotit.

Tomeu Arbona, creador del Fornet de la Soca amb Maria José Orero, explica que aquest tipus de torró (que també anomena botifarró de xocolata) es va fer popular als anys 60. Conta que la seva padrina jove, Catalina Arbona, en feia per Nadal amb galletes Maria capolades i ametles senceres mesclades amb xocolata. A Itàlia, aquest tipus de torró l’anomenen ‘salame di cioccolato’; a Portugal, ‘salame de chocolate’; i per Espanya, ‘chorizo de chocolate’. Al Fornet de la Soca, Tomeu Arbona l’elabora sense farina amb quatre ingredients: xocolata negra (de devers el 70% de cacau), un poc de mantega, fruits secs i galetes que elaboren al forn. La presentació es fa amb sucre en pols i un cordill que recorda com es ferma una sobrassada. 

A més a més, a l’antic Forn des Teatre, hi trobareu la casca, una coca dolça circular típica del País Valencià, Mallorca i Menorca, feta de pasta ensucrada i untada d’ou. Surt documentada com a ‘casquetes’ al Llibre del Coch, receptari català del segle XVI, que va ser el primer llibre de cuina imprès a la península Ibèrica (anteriorment eren manuscrits), i Arbona explica que també n’hi ha receptes al llibre de Fra Jaume Martí, del segle XVIII. N’hi ha de diferents tipus: la més antiga té forma d’anella, mentre que les més modernes tenen forma de serp. A Mallorca, la casca gairebé ha desaparegut de les pastisseries, mentre que a les terres valencianes s’ha mantingut el costum de menjar-la el dia de Reis. Ara bé, a partir dels anys 70 del segle passat es va començar a substituir pel tortell de Reis, tot i que avui dia se n’està recuperant el consum. Tomeu Arbona també la reivindica i la prepara en forma d’una serp que mossega una poma, a base d’un massapà molt fi i un farciment de confitura de vermell d’ou. 

Les propostes del Fornet de la Soca inclouen altres suggeriments nadalencs, com ara el torró inspirat en un registre de compres del segle XVIIl del Convent de Sant Jeroni, en què s’hi esmenta que les monges han comprat una carretada de roses per fer aigua de roses per elaborar torró i menjar blanc. Al Fornet, també hi fan tortells embetumats (amb receptes de Can Frasquet i Can Net), a més de propostes salades com ara els pastelons de faraona, de rap… i el pollastre farcit amb fruites, que és tot un èxit des de fa un grapat d’anys.

Compartir el artículo

stats