Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Dionis a taula | Des de les terres de Felanitx amb el Callet com a protagonista

Ca’n Vetla 2017 Vi d’Auba (ecològic)

Ca’n Vetla 2017 Vi d’Auba (ecològic)

De vegades ens embarcam en projectes sense intuir com poden arribar a acabar. Això mateix sembla haver-li passat al cavaller que il·lustra la botella de vi Ca’n Vetla del celler Vi d’Auba, que colca un estruç de tres potes. També és la història de Miquel Binimelis amb el sector vitivinícola: l’any 2006, durant un dinar, tres persones i ell (que era l’únic que no tenia vinya) s’engrescaren a crear un nou celler. Després de descartar Manacor per qüestions de permisos, decidiren fer-lo a la vaqueria del seu sogre, Toni Vica, a Son Bennàssar (Felanitx), que es va inaugurar el 2008. Però la vida fa voltes i, cinc anys després, en lloc de ser quatre socis, Binimelis va quedar com a únic administrador del celler; un projecte en el qual juga un paper destacat Jaume Bergadà -molt conegut i apreciat a Mallorca- qui ha apostat per la producció pròpia i un gran control de la qualitat.

La sinceritat de Binimelis és evident en cada mot que diu. No té pèls a la llengua per criticar allò que creu que és erroni. Per exemple, tots els seus vins són ecològics, però es nega a posar-los el segell identificatiu perquè ell fa «les coses bé» i considera que haurien de ser els vins no ecològics els que haurien d’avisar sobre els productes fitosanitaris que fan servir. També explica que tot i que el 2020 ha estat un any complicat, ha aconseguit exportar un 40% del seu producte (a estats com Dinamarca, Suïssa, Suècia i Bèlgica), tota una fita, si bé és cert que apunta que no es pot considerar client fins que en fa la segona comanda.

Tornant al vi, Ca’n Vetla remet al seu malnom familiar. És un monovarietal del raïm autòcton Callet, que prové de la finca que té llogada a Son Nadal, amb ceps de més de 50 anys. Va ser el primer vi que Binimelis va elaborar de vinya vella, concretament dins una portassa, abans de tenir el celler.

Ca’n Vetla 2017 Vi d’Auba (ecològic)

Ca’n Vetla 2017 Vi d’Auba (ecològic)

Avui parlam de l’anyada 2017, que enceta la nova imatge de les etiquetes, obra de Toni Garau, de l’estudi de disseny Som2 de Sóller. Està fermentat en bota de 300 litres, amb 4-6 remuntades manuals de capell al dia, i reposa dotze mesos en barrils de roure francès de tercer any. És un vi de color bordeus, de capa baixa. Hi destaquen les aromes de grosella (també anomenada riba) i de maduixa, amb un pas fresc en boca. És un bon acompanyant d’un plat de llenties, un pollastre rostit i d’un formatge semicurat de vaca.

Compartir el artículo

stats