Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Dionis a taula | Son Vell enterrat 2017

Un vi que retorna al lloc d’on ha nascut

Son Vell enterrat 2017 Son Vell (ecològic)

Son Vell, situat a Son Macià (Manacor), té un aire màgic, especial. És d’aquells llocs on, quan el visites, hi passaries més temps del que realment disposes. No és estrany, perquè Guillem Sureda Antich i Antoni Sureda Nicolau (pare i fill) són un pou de saviesa d’allò més essencial per viure: la terra.

Son Vell va arribar a les seves mans quan el repadrí d’Antoni Sureda la va comprar l’any 1930 al militar Antonio Álvarez-Ossorio. El pare d’Antoni, Guillem, hi va sembrar vinya per primera vegada 20 anys més tard. Era una quarterada en la qual elaborava vi per a autoconsum. A dia d’avui tenen 10 quarterades dedicades al raïm, dues de les quals són dins Son Vell i la resta es troben pels voltants de la finca.

Cal dir que Guillem Sureda sempre ha estat un defensor de les varietats mallorquines. De fet, era dels pocs pagesos que les continuaven cuidant: «Hem viscut èpoques, com als anys 90, en les quals ningú no volia Callet -perquè té poca graduació i perquè estaven de moda els ceps forans-. En 20 anys la tendència es va capgirar i gairebé tothom va començar a decantar-s’hi», explica.

Un vi que RETORNA al lloc d’on ha NASCUT

Un vi que RETORNA al lloc d’on ha NASCUT

El vi sobre el qual parlam avui és Son Vell Enterrat, de l’anyada 2017. Antoni Sureda comenta que passa moltes hores damunt al tractor: «Sempre estic pensant i fa devers tres anys vaig tenir la idea de retornar el vi a la terra, al lloc on neix i enterrar-lo a la vinya». Després de comentar la idea amb sa mare (Maria) i sa dona (Maria Francisca), va fer un clot de 2 metres de fondària i 5 de llargària: «així el vi sempre reposa a la mateixa temperatura». És un cupatge de Callet (45%), Fogoneu Mallorquí (45%) i Cabernet Sauvignon (10%). És un vi que reposa un any en bota i després s’embotella i descansa un any més enterrat. Les ampolles es protegeixen amb sostres de palla, que fa d’etiqueta natural del recipient. És un vi de color vermellós de capa baixa, amb notes de fruites de madures i reminiscències de tomàtiga, amb un pas lleuger i fresc en boca. És un bon acompanyant de plats de carn blanca i de formatges tous.

Compartir el artículo

stats