Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Dionís a taula | Pinto Noir 2018

Elegància i frescor amb la varietat originària de la Borgonya bartomeu fontPinot Noir 2018 Vins Toni Gelabert (ecològic i biodinàmic)

Els vins de Toni Gelabert tenen un gran prestigi entre els entesos. Com molts de vinaters de l’illa, és humil, pausat i constant. Prové de família pagesa que sempre ha tengut present la lluna per a les tasques del camp i de la vida. D’aquí sorgeix el tarannà i la certificació ecològica i, també, biodinàmica. De fet, va ser pioner a l’Estat a seguir les directrius de Rudolf Steiner. A Son Fangos (Manacor) i al voltant d’aquesta finca, es troben les 6 quarterades de vinya. La trajectòria de Gelabert en aquest sector va començar el 1979. Explica que les meravelles que contaven les revistes especialitzades de l’època -com Comer y Beber- no tenien res a veure amb el vi que se servia als bars i restaurants de Mallorca. Per això, i animat pel seu sogre, Toni Llull,(«llegeixes molt, però el raïm es tuda a la vinya», li va etzibar), es va arremangar i va fer el primer vi: un rosat de Mantonegro. Tot i això, va continuar fent feina al sector de la construcció durant 35 anys, fins que va veure que podria viure del vi, sense pretensions.

Avui, parlam del Pinot Noir de l’anyada 2018. Un viatge a la Borgonya a final dels anys 80 és el motiu pel qual Toni Gelabert va apostar per la varietat autòctona d’aquesta regió de França, de la qual se’n va enamorar. L’any 1990, en va sembrar els primers ceps i quatre anys després en va fer el primer vi. L’anyada de 2018 està il·lustrada amb una obra de Guillem Nadal, de Sant Llorenç. De fet, Gelabert va ser el primer a apostar pels artistes amb etiquetes a color a les botelles. Ho va fer els anys 80, amb una obra de Pep Canyelles. Per fer aquest vi, es verema de ben dematí. El raïm se selecciona manualment en 3-4 passades (si no està a l’altura, es llença). Passa per la desrapadora, s’esclafa i acaba al dipòsit d’acer inoxidable, on fermenta i reposa durant 3-4 setmanes. Reposa 1 any en botes de roure francès i un any més descansa en ampolla. No es filtra ni es clarifica. És un vi de recorregut. És elegant, de capa mitjana, amb pas llarg i fresc en boca. Hi destaquen les aromes de grosella i de tòfona, i marida molt bé amb plats de caça.

Compartir el artículo

stats