Suscríbete

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Dionís a taula

Un brut nature lluent i fresc, fet a Santa Maria

Llampant, Celler Sebastià Pastor

Un brut nature lluent i fresc, fet a Santa Maria

L'inici d'aquest celler de Santa Maria del Camí es remunta a l'any 1937, quan Sebastià Pastor i Mayol va decidir complementar la feina de pagès amb el cultiu de raïm i l'elaboració de vi. Curiosament, les generacions posteriors també han tengut el mateix nom fins a arribar a la quarta, on hi trobam els germans Sebastià i Maria Antònia Pastor, que juntament amb sa mare, Cati Moyà, dirigeixen el negoci. A la botiga que tenen a Can Casas, hi continuen venent vi a granel (no varen embotellar fins a l'any 2005). Avui parlam de l'escumós que elaboren d'ençà del 2015, Llampant. Per elaborar-lo, es verema devers dia 20 d'agost, quan el raïm encara és verd, de manera que el vi serà més àcid i tendrà menys grau alcohòlic. La idea de fer-lo sorgeix de l'etapa de Sebastià Pastor Moyà com a estudiant d'Enologia a la Universitat Rovira i Virgili. De fet, fou el professor -i també viticultor de cinquena generació-.

Jaume Gramona qui li va ficar el cuc de l'experimentació amb escumosos, i aquest n'és el resultat. El Llampant que presentam és de l'anyada 2018 i, com tots els que fan en aquest celler, s'elabora amb dues varietats de raïm: Premsal (60%) i Chardonnay (40%), que reposen amb els pòsits durant 3 mesos en dipòsit d'acer inoxidable. A continuació, se'n fa el cupatge i es deixa en rima durant un any perquè faci una segona fermentació en botella. Després se'n fa la remoguda manual i el degollament. El resultat és un brut nature (sense sucre ni sulfurosos afegits). Com el nom indica, Llampant és un escumós clar i lluent, de bombolla persistent i fina. Destaca per un color groc de palla, net. Les aromes remeten a flors blanques i notes de pastisseria. En boca, té volum i un pas agradable.

Compartir el artículo

stats