Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Activitats

Més de 200 alumnes mostren els seus productes en un mercat a Manacor

La ciutat acull el mercat ICAPE d´emprenedoria social, que vol impulsar les capacitats emprenedores entre els escolars de les Balears - El programa, que té diverses línies d´actuació, també treballa els valors i la responsabilitat social

Els centres educatius instal·laren un total de vuit paradetes a la plaça de sa Bassa de Manacor.

Prop de 220 alumnes de centres educatius de Porto Cristo, Capdepera, Sant Llorenç des Cardassar, Felanitx, Campos i Santanyí han participat aquesta setmana al mercat ICAPE que va tenir lloc dilluns a la plaça de sa Bassa de Manacor. Aquesta trobada és l´activitat central del programa ICAPE, organitzat per l´Institut d´Innovació Empresarial-IDI de la conselleria de Treball amb la col·laboració de la Conselleria d´Educació, que des de fa cinc anys treballa per impulsar les capacitats emprenedores entre els escolars de les Illes Balears.

L´objectiu d´ICAPE és treballar al mateix temps les capacitats emprenedores dels alumnes, els valors i la responsabilitat social. A més, es pretén que els estudiants aprenguin a fer feina en equip, prendre decisions i assumir responsabilitats, a través de la metodologia de treball cooperatiu que es du a terme dins l´aula.

El programa ICAPE té tres línies d´actuació, depenent de l´edat dels alumnes als quals va dirigit. Els estudiants de Primària (5è i 6è) participen a EME (Emprendre a la meva escola), i durant el curs creen una cooperativa.

Els nins passen per totes les fases de formació d´una empresa i prenen les decisions mitjançant una assemblea. La cooperativa és l´encarregada de pensar i elaborar productes que després vendran al mercat ICAPE. Els beneficis es destinen a una activitat en grup, excepte un tant per cent que es dóna a una ONG que prèviament han triat.

El centre escolar de la comarca que aquest curs ha participat a EME ha estat CEIP Mestre Guillem Galmés de Sant Llorenç, que ha creat dues cooperatives diferents.

Els alumnes de Secundària participen al programa JES (Joves Emprenedors Socials), a través del qual funden una ONG. Igual que els alumnes d´EME, també aprenen i apliquen totes les passes per a la creació de l´empresa. La diferència és que tots els beneficis aconseguits amb activitats o productes que venen al mercat ICAPE es destinen a un projecte de cooperació a un país en vies de desenvolupament proposat per una ONG real col·laboradora amb ICAPE.

Les sis ONG escolars que han participat al mercat de Manacor han estat de l´IES Porto Cristo, l´IES Capdepera, l´IES Santanyí, l´IES Damià Huguet (Campos) i Es Lledoner-Col·legi Sant Alfons (Felanitx), que han col·laborat amb les ONG reals Llevant en Marxa, Juntos, Fundació Campaner, Escola en Pau i Fundació Vicenç Ferrer.

Aquest curs ICAPE també ha estrenat una nova línia destinada als alumnes de Formació Professional Bàsica, JEA (Joves Emprenedors Associats). També creen una cooperativa a través de la qual fabriquen productes. Un mínim del 15% dels guanys es destinen a una ONG.

L´objectiu és que tinguin la capacitat suficient per desenvolupar la seva pròpia iniciativa emprenedora i al mateix temps millorar les seves competències de lideratge, comunicació i motivació. El programa pilot ha comptat amb un total de deu grups d´alumnes de Mallorca i Eivissa.

En total, 3.350 alumnes de Mallorca, Eivissa i Formentera han participat en aquesta cinquena edició d´ICAPE, un programa al qual s´adhereixen les escoles de forma voluntària. La majoria de centres que hi participen repeteixen l´experiència, i fins i tot l´amplien a altres grups.

Les vuit paradetes dels alumnes participants al programa instal·lades a la plaça de sa Bassa de Manacor varen rebre la visita de La gerent de l´IDI, Núria Hinojosa, i de la primera tinent de batle i delegada d´Educació i Desenvolupament Local de Manacor, Catalina Riera.

Compartir el artículo

stats