Avui és la Immaculada Concepció Avui l´Església celebra la puresa de la Mare de Déu, concebuda lliure del pecat original, sense cap màcula. Els primers indicis de la seva celebració apareixen a Orient entre els s. VII i VIII. El papa Pius IX, el 8 de desembre de 1854, va definir el dogma de la Concepció Immaculada de Maria, és a dir, va ser preservada immune de tota taca de pecat original en el primer instant de la seva concepció, "per singular gràcia i privilegi de Déu omnipotent". Vint anys després, el papa Lleó XIII va elevar la festa a la màxima categoria litúrgica. Les nines que naixien aquest dia les posaven Concepció de nom, o bé afegit al primer nom.

És la patrona d´Espanya i de les forces d´infanteria de l´exèrcit espanyol. L´any 1643 fou declarada Patrona de Mallorca. A Palma (Sant Magí), a Son Sardina i a Establiments hi ha la Parròquia de la Immaculada Concepció; a més de col·legis concertats que duen aquest nom. L´església del poble de Galilea està dedicada a la Immaculada Concepció (és del 1810). A la Catedral de Palma, hi trobam la capella de la Immaculada Concepció (1574).

Entra el creixent (9) La Puríssima (8) era el dia més assenyalat per començar a fer matances; no convé fer-les en lluna prima perquè els botifarrons s´esclaten; es creu que si la lluna creix o és plena, els budells són més amples i gruixats. Al llarg del mes s´han de desmamar els anyells primerencs i comencen a munyir i a formatjar. Els porcells que neixen dins el desembre no solen tenir mal i són dels que creixen aviat. Si feia bon temps, el dia de la Puríssima augmentava la ració a les bísties; es creia que era senyal de bona anyada i que l´esplet seria abundós.

A l´hort es poden sembrar hortalisses i patates; fer el planter de tomàtigues, pebres i albergínies; i fer collita de col-i-flor, raves, patates, llegums, mongetes, cigrons, cols de Brussel·les, moniatos, carabasses i apis. Si teniu ganes de saber el temps que farà l´any que ve, observau els dotze dies abans del dia de Nadal i els dotze següents. La vigília de Nadal i el segon dia de Nadal representen el desembre, l´avantvigília de Nadal i el tercer dia de Nadal el novembre, i així successivament, tot començat el dia de santa Llúcia. Si plou, per exemple, la vigília de Nadal i el segon dia de Nadal, el desembre de l´any que ve serà plujós; d´això se´n diu fer el compte de Salomó i, a Manacor, els vint-i-quatre dies s´anomenen els dies d´encoure ("La terra i el temps" d´A. Ginard i A. Ramis. Olañeta).

Santa Eulàlia (10) Era filla d´una noble família de Mèrida. Desitjosa de trobar la glòria del martiri, quan tenia dotze anys es va presentar a un jutge romà i li va manifestar la seva fe cristiana. El cruel jutge la va fer assotar fins a convertir-li el cos en una llaga sagnant. Però com que la santa continuava proclamant el seu cristianisme, la va escaldar en oli bullent, li va marcar amb ferros roents els costats i el ventre, li va esquinçar les carns amb urpes de ferro i, finalment, la va llançar a la foguera. Conten que quan va morir, Nostre Senyor va voler proclamar immediatament la seva santedat i va caure una gran nevada damunt el lloc on havia expirat.

A Palma, la parròquia de Santa Eulàlia és la més antiga de la ciutat, és comparable a una catedral. Fou fundada sota l´advocació d´una de les patrones de la ciutat de Barcelona. El 12 de setembre de 1276 el rei Jaume II -fill de Jaume I- hi fou coronat rei de Mallorca, a més de jurar-hi els privilegis i franquícies del Regne de Mallorca. Hi ha una plaça, un carrer i un hotel que també duen el seu nom.

Recomanacions:

-Dilluns (9) se celebra el Dia Mundial contra la Corrupció.

-Dimarts (10) és la Mare de Déu de Loreto, patrona de Lloret de Vistalegre i dels aviadors; també avui és el Dia dels Drets Humans.

-Dimecres (11) celebram el Dia Internacional de la Muntanya.

-Divendres (13) és santa Llúcia, patrona del mal de vista; fan festa els sastres, les modistes i els escrivents.

-Dissabte (14) és sant Joan de la Creu, és el patró dels poetes.

-L´homenatge que fa l´Escola Municipal de Mallorquí i l´Ajuntament de Manacor el dijous (12) a les persones que han participat amb l´Escola al llarg dels seus 40 anys d´història. Actuarà Antònia Font.

-La presentació que farem a Palma (La Misericòrdia) i a Petra del llibre "De Petra a Califòrnia. Vida, pensament i llegat de Juníper Serra", de Jordi Puigdomènech; una visió innovadora del beat petrer.