Costumari popular

L´Advent és el temps del vent

01.12.2013 | 06:30

Avui, primer diumenge d´Advent Avui comença la "Quaresma de Nadal", el primer dels quatre diumenges previs a la festa més important de la cristiandat. La paraula "advent" prové del llatí, i vol dir "arribada". Aquest període pot durar entre 21 i 28 dies, atès que se celebren els quatre diumenges més pròxims a Nadal. Marca l´inici de l´any litúrgic, i fou iniciat per Abraham. Durant l´Advent es preparen llars i esglésies, amb flors i quatres espelmes, una per a cada diumenge d´Advent: cada una fa referència a una virtut que s´ha de millorar al llarg de la setmana.

Cara o creu Per l´Advent era permès als infants jugar a jocs d´aposta amb doblers, els quals tenien prohibits la resta de l´any. Un dels més comuns era el de "cara o creu". Aquest joc és molt antic; els romans ja hi jugaven i en deien "cap o nau", perquè les seves monedes tenien el cap de l´emperador a un cantó i una nau a l´altre. Els pobles cristians varen col·locar una creu al revés de les seves monedes i d´aquí ve el nom del joc.

El desembre És tengut com el mes més fred de l´any, juntament amb el gener. Era el desè mes del calendari romà. El refrany: "Ditxós el mes que entra amb llardons i surt amb torrons", fa referència a les matances que s´han fet al llarg del mes i, quan acaba, el Nadal i el Cap d´Any és present, amb les menjues corresponents. Al camp, la terra dorm, i no desperta fins al febrer, per això no s´hi fa cap feina important. Al mateix temps, els pescadors també disminueixen la seva activitat a causa del fred. Dia 2 és santa Bibiana, i diuen que si plou aquest dia plou durant quaranta dies i una setmana; és la protectora dels nins petits. Dia 3 entra la lluna nova.

Santa Bàrbara (4) Fou una verge i màrtir cristiana del s. III venerada a tota la cristiandat. Ara bé, no hi ha cap prova històrica de la seva existència real, ni consta als escrits martirològics més antics. Per mor d´aquests dubtes fou eliminada del Calendari dels sants de l´Església Catòlica Romana l´any 1969, permetent-ne el culte en els llocs on era tradicional. És una santa molt popular, associada a alguns treballs com els miners i artillers, i invocada contra els llamps i la mort sobtada i violenta. A Vilafranca de Bonany hi té dedicada la Parròquia, a més de ser-ne la patrona.

Saltar la corda Un dels jocs més practicats entre les nines i aquests mesos en què el fred. Hi ha qui veu en aquest joc la pervivència d´un dels ritus d´iniciació nupcial de la dona, ja que sembla que havia estat una de les proves imposades a les donzelles de certs pobles primitius per tal de demostrar la seva lleugeresa i resistència física, necessàries per accedir a la condició d´esposa i mare

Part Forana

Inca, Dijous Bo: Una ciudad celosamente vigilada por la Guardia Civil

Inca, Dijous Bo: Una ciudad celosamente vigilada por la Guardia Civil

Era uno de los comentarios más recurrentes de los visitantes. "¿Has visto la...

El Dijous Bo exhibe sus encantos en una jornada multitudinaria y soleada

Más de 120.000 personas, según el Ayuntamiento, visitan la 'feria de ferias' animadas por un clima...

Los ´pueblos más bonitos´ se reúnen en el Senado

Los ´pueblos más bonitos´ se reúnen en el Senado

Una delegación formada por el alcalde de Fornalutx, Antoni Aguiló, y la concejal de Cultura,...

Miquel Llull: "No imaginaba que se congregase tanta cantidad de público"

Miquel Llull: "No imaginaba que se congregase tanta cantidad de público"

Este joven de Vilafranca aprendió el oficio por afición y ha tenido que adoptarlo saliendo a...

Francisca Campins: "Es una feria que se me da bien y con clientes que me buscan"

Francisca Campins: "Es una feria que se me da bien y con clientes que me buscan"

Esta artesana desarrolló sus habilidades tejedoras como terapia a la depresión y tanto gustó su...

Restaurantes en Part forana

Los mejores restaurantes en Mallorcaa

Descubre los mejores restaurantes en Mallorca: Calvià, Sóller, Alcúdia, Manacor... y disfruta de tu tiempo libre con la mejor gastronomía.


¡Síguenos en las redes!

 
Enlaces recomendados: Premios Cine