Avui, primer diumenge d´Advent Avui comença la "Quaresma de Nadal", el primer dels quatre diumenges previs a la festa més important de la cristiandat. La paraula "advent" prové del llatí, i vol dir "arribada". Aquest període pot durar entre 21 i 28 dies, atès que se celebren els quatre diumenges més pròxims a Nadal. Marca l´inici de l´any litúrgic, i fou iniciat per Abraham. Durant l´Advent es preparen llars i esglésies, amb flors i quatres espelmes, una per a cada diumenge d´Advent: cada una fa referència a una virtut que s´ha de millorar al llarg de la setmana.

Cara o creu Per l´Advent era permès als infants jugar a jocs d´aposta amb doblers, els quals tenien prohibits la resta de l´any. Un dels més comuns era el de "cara o creu". Aquest joc és molt antic; els romans ja hi jugaven i en deien "cap o nau", perquè les seves monedes tenien el cap de l´emperador a un cantó i una nau a l´altre. Els pobles cristians varen col·locar una creu al revés de les seves monedes i d´aquí ve el nom del joc.

El desembre És tengut com el mes més fred de l´any, juntament amb el gener. Era el desè mes del calendari romà. El refrany: "Ditxós el mes que entra amb llardons i surt amb torrons", fa referència a les matances que s´han fet al llarg del mes i, quan acaba, el Nadal i el Cap d´Any és present, amb les menjues corresponents. Al camp, la terra dorm, i no desperta fins al febrer, per això no s´hi fa cap feina important. Al mateix temps, els pescadors també disminueixen la seva activitat a causa del fred. Dia 2 és santa Bibiana, i diuen que si plou aquest dia plou durant quaranta dies i una setmana; és la protectora dels nins petits. Dia 3 entra la lluna nova.

Santa Bàrbara (4) Fou una verge i màrtir cristiana del s. III venerada a tota la cristiandat. Ara bé, no hi ha cap prova històrica de la seva existència real, ni consta als escrits martirològics més antics. Per mor d´aquests dubtes fou eliminada del Calendari dels sants de l´Església Catòlica Romana l´any 1969, permetent-ne el culte en els llocs on era tradicional. És una santa molt popular, associada a alguns treballs com els miners i artillers, i invocada contra els llamps i la mort sobtada i violenta. A Vilafranca de Bonany hi té dedicada la Parròquia, a més de ser-ne la patrona.

Saltar la corda Un dels jocs més practicats entre les nines i aquests mesos en què el fred. Hi ha qui veu en aquest joc la pervivència d´un dels ritus d´iniciació nupcial de la dona, ja que sembla que havia estat una de les proves imposades a les donzelles de certs pobles primitius per tal de demostrar la seva lleugeresa i resistència física, necessàries per accedir a la condició d´esposa i mare