Avui és santa Àgueda I ja corren temps de carnestoltes. El seu nom prové del grec "agathé", ´bondadosa´. Va néixer a Catània (Sicília), al s. III. Verge i màrtir; la varen turmentar arrancant-li els pits amb unes tenalles i per aquesta raó era invocada contra el mal de pits i per afavorir la lactància dels infants. Era patrona de les dones, fet que pot recordar temps llunyans del matriarcat; a Mallorca en queden reminiscències ben constatables.

També era requerida contra els incendis i els perills del foc, ja que fou enviada a la foguera, però, miraculosament, les flames no la tocaren i anaren darrera els seus botxins.

També havia estat patrona de les campanes i dels campaners, els quals avui feien un gran repicament de campanes al seu gust i albir.

Temps d´alfàbrega i ous El dia d´avui hi havia hagut el costum entre les dones de posar-se brots d´alfàbrega al pit i entre el cabell. La creença popular diu que aquesta planta cura el mal de cor, fa minvar les penes de l´ànima i crida el goig i l´alegria. Es creu que també afavoreix l´amor i atreu els estimats. També és el moment de l´any que és tengut com molt bo per a la posta de l´aviram, quan ja començava a minvar la fredorada hivernenca.

La gent del mar té aquest dia com molt perillós perquè es poden topar amb "l´illa de les dones", i cap home que hi arriba no en pot sortir viu per mor de les carícies i moixaines de les dones. La imaginació sempre ha estat bona companyera!

Ha entrat la lluna plena (7) És bo llevar els brancons i les tanyades dels tarongers i llimoneres, i encara es poden exsecallar els garrofers; es poden trasplantar tarongers i llimoneres, i sembrar magraners i llorers, i guixes, i patates, carabasses turqueses, i fer els planters de moniato i d´alfabegueres que olorarem per sant Bernat (20 d´agost).

Bon temps per fer empelts de prunera i cirerer. Neixen els mens -estaran a punt per a Pasqua- i és hora de formatjar, perquè les ovelles tenen molta i bona pastura. Un platet de cames-roges, amb una truita és la millor i més saludable menjua en aquest temps.

Santa Apol·lònia (9) El seu nom està vinculat al culte del déu Apol·lo. Fou una jove cristiana, martiritzada per la seva fe; és venerada com a santa per totes les confessions cristianes i com a advocada dels dentistes i oficis relacionats, ja que la llegenda diu que li varen arrabassar totes les dents; una altra diu que, maltractada pel seu home, es va refugiar en un convent, però més tard va retornar a casa, i el seu marit, de les mamballetes que li pegà li va fer caure les dents i els queixals; la llegenda diu que abans de morir va prometre ajuda a tothom que patís de mal a la boca. És la patrona de les dones maltractades.

Recomanacions

·La glosada de dissabte (11) a les 20 h. a l´Auditori d´Alcúdia, amb Mostel, Servereta i Xurí, i els menorquins Xavi, Verderol, Joanet i J. Manuel (guitarrista)

·La celebració de l´any mossèn Alcover al llarg del 2012, per commemorar el 150è aniversari del seu naixement; és un bon temps per tornar a llegir les Rondalles i els seus escrits sobre la nostra llengua: ens ajudarà a posar un poc de seny! Enhorabona a la Institució mossèn Alcover i a la seva directora, M. Magdalena Gelabert.