Avui, tercer diumenge de Quaresma

Avui havia estat el dia en què s´adquiria la butlla –document que a canvi d´una almoina, dispensava de seguir el dejuni quaresmal–. En les parròquies importants, els rectors i sacristans no donaven l´abast a repartir-les. Avui és sant Rupert, bisbe de Worms, d´on va haver de fugir perquè se li varen posar en contra els arrians i pagans de la població. Va erigir el monestir de Sant Pere, a Salzburg, amb catedral i escola, i també el monestir femení de Nonnberg; ambdós seguien la Regla de sant Benet. És conegut com l´apòstol de Baviera i Àustria. Va morir l´any 718.

El dimoni

Ja vàrem dir que el març era tengut per un mes favorable al dimoni i potser per això el va triar per celebrar el seu sant. El personatge del dimoni és un dels personatges sinistres amb el qual fa més temps que convivim. La complexitat de la seva figura deriva del fet que no té un origen únic. En funció dels atributs que li són propis (viure a l´infern, a la regió inferior, entre flames i vapors sofrosos, els quals sempre van associats a les seves aparicions), el dimoni és, sens dubte, la perpetuació d´una divinitat tectònica, relacionada amb l´activitat volcànica. Altrament, el dimoni encarna el principi del Mal, herència d´aquelles antigues religions de l´Orient mitjà que ho fonamentaven tot en l´enfrontament entre dos principis absoluts: el del Bé i el del Mal. Un altre dels aspectes propis del dimoni és el d´adquirir un caràcter eteri, més propi d´un esperit erràtic, i entrar al cos d´algú, el qual passa a ser un "endimoniat".

I comença l´abril

Com aquell qui no vol: el temps vola! És el mes que s´obren les flors. Tot i la manifestació joiosa de la naturalesa, l´abril té fama de ser un mes tan dolent i traïdor com el març. "D´abrils i de senyors, pocs que no siguin traïdors"; "L´abril cada cent anys hauria de venir"; "Els mals d´abril es compten per mils"; "Quan l´abril no sap què fer, pren el dimoni per conseller". Molts animals senten despertar els seus instints reproductors i comences a deixar sentir la seva veu, que gairebé sempre constitueix un reclam amorós. Així, doncs, a l´abril vegetals animals inicien les accions que han d´assegurar la continuïtat de l´espècie –la floració i l´aparellament-. Ahir va entrar la lluna vella: molt bona per iniciar-se en la bruixeria i en tota mena de pràctiques màgiques i endevinadores; també és bona lluna per recollir mudes d´olivera i per fer empelts de nespleres. Aquest mes la lluna pren el nom de "lluna roja" en alguns indrets si pren un to rogenc. En aquests casos provoca gelades que maten els esplets i tenyeixen de vermell els brots de les plantes: "Lluna roja d´abril, porta gran perill"; "Lluna roja, gelada a la porta".

Recomanacions

El projecte de l´artista Joan Bennàssar sobre la trilogia del Mediterrani: està acabant d´enllestir el volum referit a la Cultura i el Vi, amb més d´un centenar de dibuixos i escrits de bodeguers de les Illes, d´Antoni Planas i nostrats. Enhorabona!.

El llibre Un comparsa dins l´espectacle, les memòries de Serafí Guiscafrè; aquest és el primer d´una trilogia de l´incombustible Serafí, en el qual passa revista al món de les seves vivències en el teatre i totes les circumstàncies que l´envoltaren. Interessantíssimes i sucoses les històries amagades darrera les cortines: Margaluz, el Teatre Sindical, Maruja Alfaro, etc.