El Govern balear presidit per en Bauzà aprovà un decret de mesures urgents per reduir el dèficit del sector públic de les Illes Balears. Aquest decret estableix un conjunt de mesures que representen un empitjorament de les condicions laborals dels empleats públiques de les nostres illes. En el cas de l´ensenyament públic les mesures adoptades, juntament amb altres en marxa (augment de les ràtios, no cobrir baixes inferiors a un mes, disminució de despeses de funcionament dels centres, eliminació o reducció dràstica de programes que beneficien l´alumnat amb més dificultats...) suposen un deteriorament de la qualitat de l´escola pública.

Entre les disposicions del decret figura el cessament de tots els membres del Consell Escolar de les Illes Balears, la seua remodelació i el nomenament dels membres d´una comissió per elaborar un nou reglament del Consell Escolar. Aquestes disposicions s´han adoptat sense cap consulta ni informació als seus integrants, i representen un cop d´estat contra la comunitat educativa representada al Consell Escolar i la seva mutilació.

Amb l´excusa de l´estalvi d´uns poc euros (Diario de Mallorca parlava de menys de 3.000 euros anuals) es prenen dues mesures per tal de tenir un Consell Escolar balear que no pugui ser una veu crítica a les polítiques de la conselleria d´Educació. Aquestes mesures són:

1) La remodelació i els seus efectes pràctics:

- S´ha reduït el pes dels representants de la comunitat educativa, especialment els representants del professorat, passant d´un 34% a poc més d´un 30%. Per contra la representació política (nomenats per les administracions balear, insulars o locals) augmenten la seua representació (passen d´un 32% a un 36%).

- La remodelació suposarà que els representants que han estat crítics amb les polítiques de la conselleria d´Educació actual passaran ser el 38% del CEIB a un 30,5% amb el decret del president Bauzà d´1 de juny. Per contra els sectors que han donat suport a les polítiques de la conselleria d´en Rafel Bosch eren abans el 52% i ara seran el 58%.

- Sindicats com l´STEI-i, UGT i CCOO perdran la meitat de la seua representació al Consell Escolar; per contra ANPE i USO no perdran cap i les patronals passaran de quatre a tres representants. La COAPA (confederació de pares i mares molt majoritària a la pública) passarà de cinc a tres representants, mentre les dues confederacions de pares i mares de caire conservador no en perdran cap.

2) Per altra banda aquest mateix decret ordena la creació d´una comissió per elaborar un nou reglament del Consell Escolar i determina la seua composició, obviant "l´autonomia necessària per tal de garantir la seva objectivitat i independència". Estic plenament convençut que el nou reglament donarà més facilitats a la Conselleria i augmentarà les facultats del president en detriment del ple. Aquestes mesures suposen que via d´un decret de Presidència es modifica una llei aprovada pel Parlament i que es modificarà un reglament d´un òrgan consultiu que havia estat aprovat amb un amplíssim consens en temps del conseller Fiol.

Les disposicions aprovades, tant pel fons com per les formes, representen actituds antidemocràtiques i (no ho oblidem) una venjança perquè el ple del CEIB demanà la retirada de la lliure elecció de llengua en la nova ordre d´escolarització. Sembla que el Govern Bauzà és incapaç d´admetre les crítiques a les seues polítiques. Doncs bé, crec que la comunitat educativa està mostrant que no les accepta; moviments con el de la Coordinadora de professorat preocupat d´Eivissa, el del Docents associats de Formentera, la plataforma Crida de Mallorca, el moviment del Preocupats per l´ensenyament a Menorca, l´Assemblea de mestres i professors en català a totes les Illes, les manifestacions de nombroses claustres, consell escolars, Amipes, direccions de centres, amb el suport de les organitzacions representatives del món educatiu, estem disposats a lluitar contra aquestes polítiques regressives i a defensar un ensenyament públic, de qualitat, arrelat a la terra i integrador.

(*) Membre de la Comissió Permanent del Consell Escolar de les Illes Balears