Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

PROJECTES, EXPERIÈNCIES, ACTIVITATS

Som-riu, inclusivitat a Manacor

Nombrós públic va assistir a la inauguració.

El CEE Joan Mesquida de Manacor és un centre d'educació especial concertat amb la Conselleria d´Educació i Cultura del Govern Balear, que atén alumnes amb necessitats educatives especials d'entre 6 i 21 anys. La seva missió és proporcionar-los uns aprenentatges individualitzats que els permetin desenvolupar al màxim les seves capacitats per integrar-se a l´entorn comunitari.

El col·legi aposta decididament per un model d´escola inclusiva, ja que "estam convençuts que el desenvolupament de la persona amb discapacitat dependrà en gran mesura de la seva participació en entorns favorables i en la dotació dels suports necessaris", manifesta Margalida Platel, directora del CEE Joan Mesquida i coordinadora del projecte.

A través de l'art

Som-riu és un projecte mural participatiu creat per l´artista Sath i Aproscom Fundació que s´inicià l´any 2015. Es un dels serveis que ofereix aquesta entitat de caràcter social, no lucrativa i que té com a objectius defensar els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual i oferir-los els suports que necessiten.

L'experiència va néixer amb el pretext d´expressar, a través de l´art urbà, les inquietuds d´un grup de joves envers els graffiti, les quals els permeteren fer-se visibles i iniciar un procés de recerca. Varen conèixer en Sath, l'excel·lent comunicador visual que aconsegueix que els carrers xerrin a través dels seus murals. La sintonia i connexió mútua i el vincle que es creà propiciaren el Som-riu.

La Directora del centre d'educació especial manacorí apunta que "des de llavors, està en permanent evolució. En l´actualitat, continua mantenint la seva essència principal, que és la d´evolucionar i millorar en l´ús que feim de l´art com a eina terapèutica i sensibilitzar i involucrar la ciutadania mostrant la gran potencialitat, capacitats i habilitats que tenen els nostres alumnes".

Suports

La implicació de professionals, famílies, administracions locals i totes les persones que han anat col·laborat ha anat dibuixant i modificant l´escenari, arribant-se a convertir en un projecte d´innovació educativa i sensibilització social.

Objectius

-Posar a l´abast dels alumnes la possibilitat d´expressar-se amb la tècnica del graf-fiti i de participar de forma activa dins la comunitat donant visibilitat a les capacitats personals.

-Implicar la ciutadania en un projecte que parla de la discapacitat sense xerrar-ne implícitament i que fomenta la inclusió de forma fresca, amb un gran SOM-RIUre.

-Involucrar l´alumnat dels diferents centres educatius municipals en la creació i participació conjunta als murals.

-Sensibilitzar la comunitat educativa dels centres ordinaris sobre la importància de la inclusió com a dret i valor social.

-Oferir l´oportunitat als docents i alumnes d´entendre la discapacitat com una oportunitat d´aprenentatge.

Centres educatius

Els col·legis públics i concertats, escoles infantils i instituts del municipi de Manacor que foren convidats són La Salle, Sant Francesc d´Assís, Puresa de Maria, CEIP Es Canyar, Sant Vicenç de Paül, CEIP Jaume Vidal, CEIP Simó Ballester, CEIP Molí den Xema, IES Mossèn Alcover, IES Manacor, CEIP Ses Comes, CEIP Mitjà de Mar, IES Portocristo, CEIP Mestre Pere Garau, CEIP Talaiot, EI sa Graduada i EI sa Torre.

Activitats

Som-riu Manacor inclou la participació dels esmentats desset centres en els tallers inclusius programats i en la confecció del mural a Manacor. Es va oferir a cada un xerrada per donar a conèixer el projecte i la informació necessària per al disseny d´una plantilla personalitzada que cada alumne disposà per estampar tant a la seva camiseta "d´artista" com a la paret, el dia del mural conjunt.

L'elaboració del mural Som-Riu a Manacor suposa la continuació del projecte per als pobles de la comarca del Llevant que s´han sumat a la iniciativa.

Temporalització

Cada curs escolar s'organitza una edició de Som-riu. Les dues anteriors se celebraren a Son Servera i a Capdepera.

Manacor ha estat l'escenari d'enguany. Durant els passats mesos de març i abril es dugueren a terme els tallers a les escoles. Al maig s´ha desenvolupat el procés de creació del mural den Marc Febrer, l'alumne elegit. Del 7 al 22, l´artista el va pintar. Els dies 17 i 18 de maig, els centres educatius de Manacor estamparen el seu nom al mural juntament amb els alumnes del col·legi d'educació especial. Posteriorment, el dia 22, aquests alumnes del CEE Joan Mesquida pintaren el mural. La inauguració del mural va tenir lloc el 26 de maig, dins el programa de Fires i Festes de Manacor.

Internet

Som-riu apareix al Facebook, www.facebook.com/Proyecto.Somriu i té més de 600 seguidors a Instagram (www.instagram.com/ proyecto.somriu).

Concursos

Entre el guardons aconseguits, cal esmentar els de finalista autonòmic al Premio a la Acción Magistral 2017 i, també, als I Premios Nacionales de Márketing Educativo.

La fitxa de l'activitat

CEE JOAN MESQUIDA (MANACOR

Denominació: Projecte Som-riu

Alumnat: Dels centres educatius de Manacor Qui l´aplica: Aproscom Fundació

Quan: Des de 2015, una edició cada curs acadèmic Per a més informació:

Inés Fraile (Comunicació Aproscom Fundació) - 676 693 255 - inesf@aproscom.org

Compartir el artículo

stats