Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

PROJECTES, EXPERIÈNCIES, ACTIVITATS

Coneguem el patrimoni esportiu de Balears

L´exposició sobre Lluís Salom despertà molt d´interès.

"Coneguem el ric patrimoni esportiu de les Illes Balears", és la invitació que el Centre d´Interpretació de l´Esport de les Illes Balears dirigeix als centres d'educació primària i secundària perquè, de forma gratuïta, visitin les seves instal·lacions en qualsevol època del curs escolar.

Riquesa esportiva

El Centre ha nascut amb la intenció de fer conèixer la riquesa de la nostra cultura esportiva. S´estructura en dues grans àrees que, de manera diferent, recullen el llegat esportiu de les Illes Balears, tant des del punt de vista històric com des del documental,

Col·lecció CIEIB

A la sala VIP del Palma Arena els visitants podran conèixer, de primera mà i mitjançant més de 200 articles donats per esportistes famosos i les diferents especialitats en les quals les Illes han destacat.

Entre les nombroses peces de la col·lecció se´n poden destacar algunes com són la primera motocicleta de competició del pilot mallorquí Jorge Lorenzo, l´equipament de Rafael Nadal en el Torneig de Roma 2010, la bicicleta del ciclista Joan Llaneres amb la qual guanyà la medalla d´Or en els Jocs Olímpics de Pequí a l´any 2008, etc.

Des de juny de 2017 s´hi pot visitar també l´exposició permanent Lluís Salom: Trajectòria d´un campió.

Biblioteca de l´esport

La biblioteca de l'esport recull un fons bibliogràfic de més de 10.000 volums. Es va crear l´any 2002 per atendre el desenvolupament de la investigació d'aquesta matèria.

El Centre d´Interpretació de l´Esport de les Illes Balears, a més de difondre i fer conèixer el patrimoni de l´esport de les Illes Balears, pretén projectar un dels valors fonamentals de l´esport, que és la dimensió humana de l´esforç físic.

Objectius

Entre els objectius de la visita, cal destacar:

-Mostrar el patrimoni esportiu de les illes Balears

-Veure i conèixer de primera mà els elements esportius (vehicles, equipaments, estris esportius€) i trofeus (medalles olímpiques, guardons de competicions als àmbits mundial, europeu, estatal i local€) de la història de l´esport a les illes Balears al llarg de la seva història.

Temporalització

L'activitat es du a terme al centre d´interpretació i a un taller. L´horari és de dilluns a divendres, des de 8:00 a 15:00h. La visita guiada inclou biblioteca, col·lecció museogràfica i la pista de ciclisme del velòdrom. La durada aproximada és de 45 minuts.

Contacte

Les visites guiades són coordinades pel departament del Centre d´Interpretació de l´Esport de les illes Balears o a través del programa Viu la Cultura de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports (Direcció de Cultura), Govern de les Illes Balears.

Els col·legis i instituts interessats es poden dirigir al Centre d´Interpretació de l´Esport, ubicat al Velòdrom Palma Arena, carrer de l'Uruguai, s/n, telèfon 699 384 555, i al correu electrònic de contacte, msfont@fundacioesportbalear.es.

Visita del CEIP de Campos

El mes de desembre, el Centre d´Interpretació rebé l'alumnat de tercer curs de primària del col·legi públic Joan Veny i Clar de Campos. L'activitat formava part del programa de visites.

Els quasi setanta alumnes foren distribuïts en dos grups que alternativament recorregueren tant les diverses sales d´exposicions de la col·lecció museogràfica, com la seva biblioteca i el velòdrom i la seva pista.

Els joves estudiants comptaren amb el valuós guiatge de l´olímpic i campió del món de ciclisme en pista, Joan Llaneras Rosselló. Fou un dels moments més celebrats pels alumnes que l´ompliren d'intel·ligents preguntes i que reclamaren la seva atenció a l´hora de fer-li signar autògrafs.

"En Joan, com sempre fa, atengué a totes les seves peticions i en tot moment mostrà la seva cara més amable, tret identitari d´un gran esportista i millor persona", comenten des del CIEIB.

Un altre dels moments en els quals els alumnes més interès mostraren fou l´exposició temporal dedicada a la memòria de Lluís Jaume Salom Horrach, pilot de motociclisme en la categoria de Moto 3 que malauradament morí en un accident de moto el 2016 mentre disputava uns entrenaments en el circuït de Barcelona-Catalunya.

Exposició dedicada a Artur Pomar

El CIEIB exposa fins al proper mes de març una mostra fotogràfica i documental dedicada a la memòria d´Artur Pomar Salamanca.

Nascut a Palma el 1931, morí el passat 2016. Fou un jugador d'escacs, durant molts anys el millor jugador de l'Estat espanyol. Fou un nen prodigi dels escacs (va guanyar el Campionat de les Illes Balears a l'edat d'11 anys, un rècord absolut).

Va obtenir el títol de Mestre Internacional als 22 anys i el de Gran Mestre als 30, el primer espanyol de la història en assolir-lo. La mostra reuneix tant publicacions de l´època i documentació fotogràfica que ens acosta a aquest gran esportista mallorquí dedicat al escacs.

Centre d'Interpretació de l'Esport

Denominació: "Coneguem el ric patrimoni esportiu de les Illes Balears"

Alumnat: Primària i secundaria

Qui l´aplica: Personal del Centre d´Interpretació Quan: Tot el curs (cal concretar dia)

Per a més informació: http://www.viulacultura.com/activitat/historia-art-ciencies-socials/13/ - Tel. 699 384 555 - msfont@fundacioesportbalear.es

Compartir el artículo

stats