Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Eix de temàtiques patrimonials

Aquest treball descobreix el Casal Solleric a partir d'alguns dels seus elements patrimonials

Casal Solleric.

Aquest catàleg és el resultat documental i d'arxiu del cicle de conferències i 'microcomissariats' dut a terme al llarg d'un any i mig al Casal Solleric, on s'ha convidat a diferents professionals del patrimoni per tal d'investigar, apropar, posar en valor i alhora donar visibilitat a diferents temàtiques d'aquest emblemàtic edifici municipal, declarat Bé d'Interès Cultural. Aquesta feina, que pensem podria tenir una continuïtat, ha estat possible gràcies als professionals participants, a tot l'equip del Solleric i en especial a la dedicació de Mª Isabel Gomis Torres.

El treball descobreix el Casal Solleric a partir d'alguns dels seus elements patrimonials, i alhora els enllaça amb la història de la ciutat de Palma, establint connexions transversals (urbanisme, món laboral, gènere, entre d'altres) situant-nos en un context més universal.

Maria José Massot (doctora en història i arxivera de professió a l'Arxiu del Regne de Mallorca i després a l'Arxiu Municipal de Palma), amb l'article: "Can Solleric: l'evolució d'unes cases majors. Segle XVI - primera meitat del XX", detalla el procés de construcció de Can Solleric i la importància de la societat mallorquina d'aquesta època, així com el paper de la dona com a transmissora de béns.

José Morata Socias (doctor emèrit de la UIB i doctor en Història de l'Art): "Els balcons francesos de Palma al segle XVIII: una visió general", ens apropa al possible origen de les balconades del casal, dels materials utilitzats i el seu origen francès, així com els estils dels diferents tipus de balconades que es troben al conjunt històric de la ciutat.

Josep Maria Pomar Reynés (metge, col·leccionista i investigador) i Magdalena Bennàssar Binimelis (historiadora de l'art i investigadora): "El paper pintat a Mallorca, un element decoratiu oblidat" element rellevant en la decoració de les cases senyorials, la diversitat d'estils, el seu procés de fabricació així com el comerç internacional i local entorn d'aquest producte.

José Villalonga Morell (historiador), que ens va acostar als antics propietaris del Casal i el seu patrimoni a través de la figura del seu avantpassat, el primer marquès de Solleric, i la seva família, amb el títol: "El primer marquès de Solleric. Persona, patrimoni i família".

La publicació es completa amb dos articles inicials que reflexionen i ens situen en el marc de les cròniques de la història del casal des de la seva adquisició i planificació per part de l'Ajuntament de Palma fins a l'actualitat, un de Catalina Cantarellas Camps (doctora en Historia de l'Art i professora emèrita de la UIB) i un de Yolanda Trigo (historiadora de l'art, antropòloga i professora de la UNED).

Compartir el artículo

stats