Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

En femení

La passió femenina per la lectura

Aquest assaig segueix el camí dels darrers tres-cents anys, quan les dones eren éssers allunyats de la lectura i els llibres

Stefan Bollmann.

La història de les dones també es pot escriure a través de la literatura. Certament la màgia i el plaer de llegir, arriba de la mà d'Stefan Bollmann i el fet de contar històries de dones encisadores que varen deixar-se endur per les emocions dels llibres.

L'assaig segueix el camí dels darrers tres-cents anys, quan les dones eren éssers allunyats de la lectura i els llibres. Poc a poc es varen anar incorporant al món fascinant d'escriure, crear, comprendre, contar històries -reals o de ficció-. Cada capítol desenvolupa una proposta literària en femení, essent les protagonistes dones que varen trencar amb allò que en la seva època estava establert com a inamovible. Els seus conceptes, els seus arguments,... el seu món esdevé literatura.

És difícil imaginar models transformadors de la societat diferents de les dones protagonistes, de Mujeres y libros. Una pasión con consecuencias. La literatura ens apropa a les seves aportacions, però sobretot a un model de societat explicat de manera entretinguda als diferents capítols i a la vivència femenina de la lectura.

Bollmann, es va donar a conèixer amb un títol reclam, però alhora també una contundent declaració d'intencions: Las mujeres que leen son peligrosas, publicat el 2005. Després vendrien altres títols, també al voltant de la lectura i les dones. Però la seva trajectòria no es limita només a l'escriptura. Recordem també la seva tasca com a editor, de la qual cal destaca la sèrie Frei und Frau, sobre vida de dones.

Recomanar el llibre és convidar a recórrer la història a través dels relats sobre personatges femenins famosos, novel·les que perduren en el temps. Madame Bovary i el seu adulteri varen promoure la lectura?. Editores i bibliotecàries que ens permeten conèixer i estimar grans obres -com és el cas de Joyce-. Feministes com Mary Wollstonecraft i la seva anàlisi de la vida. Imatges fotogràfiques que rompen amb estereotips com el de Marylin Monroe. Autores contemporànies com Susan Sontag, la intel·lectualitat de finals del segle XX, el fenomen del fan-ficció o fins i tot bets sellers dels darrers anys... La literatura ha permès crear personatges, explorar i analitzar pensaments, fullejar i submergir-se en l'existència de les impulsores socials i culturals que ens fan entendre millor la nostra època.

En el segle XVIII comença la febre per la lectura, evoluciona, i no s'atura. La descripció d'escenes, l'expressió de sentiments, la relació epistolar, els excessos, la tragèdia, les vivències vitals, l'anàlisi i les idees, el retrat d'uns costums, les actituds... i molts altres missatges formen part de l'univers literari femení que transcorre al llarg de les pàgines de Mujeres y libros (2015). Lola Larumbe en el pròleg diu: La lectura es un acto privado e intimo però que nos relaciona con los demàs. Un llibre, un suggeriment per llegir que incita a llegir i rellegir.

Compartir el artículo

stats