Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Ciència

Un llibre aclaridor

Un excel·lent resum de l'estat de la qüestió ens és ofert per la tasca compartida de dues coreanes, la paleoantropólega Sang-Hee Lee (Universitat de Califòrnia) i la periodista científica Shin-Young Yoon

Sang-Hee Lee.

Un dels camps de recerca més apassionants dins la biologia és el de l'evolució humana, per motius evidents: ens afecta les essències, desemmascara les mitologies més pregones i ajuda a entendre moltes de les característiques pròpies de l'espècie Homo sapiens, la nostra. D'ençà que Darwin va alçar el vel que amagava el mecanisme que determina el sentit dels canvis progressius, amb les essencials contribucions de la genètica mendeliana i l'estructura de l'ADN, les grans parets mestres de la comprensió de l'evolució han quedat ben fonamentades. Però els detalls històrics del procés són encara fragmentaris, i no tenim totes les peces d'un puzle apassionant.

Un excel·lent resum de l'estat de la qüestió ens és ofert per la tasca compartida de dues coreanes, la paleoantropólega Sang-Hee Lee (Universitat de Califòrnia) i la periodista científica Shin-Young Yoon. Vint i dos densos capítols resumeixen en un llenguatge perfectament assequible l'estat dels coneixements actuals sobre la història del llinatge humà, a partir de qüestions concretes que esperonen la curiositat del lector, com per exemple el canibalisme, el paper de les padrines en la nostra història biològica, la consciència de la paternitat, les "races humanes", les grans migracions, el gegantisme... La col·laboració d'una especialista amb la informació més actualitzada i una comunicadora d'experiència reconeguda proporciona un resultat espectacular: una lectura plaent, tan senzilla com rigorosa, que fa passar gust tant a les persones de formació científica o acadèmica com a qualsevol lector que desitgi comprendre el panorama actual d'un dels camps del coneixement que ens posa davant el mirall més objectiu de la realitat humana: els nostres orígens biològics.

Que el traductor, a més, sigui el professor Joandomènec Ros, és una garantia complementària de qualitat del text i de la versió castellana. Em permetreu un retret subjectiu a la traducció del títol, al meu parer un xic massa provocador. L'original anglès és Close encounters With Humankind, que no té el matís lleugerament despectiu cap al més europeu dels llinatges humans, probablement víctima dels nostres avantpassats directes d'origen africà, els sapiens sapiens, que tanmateix l'integraren genèticament: un 4% del genoma de l'europeu mitjà és Neandertal! De manera que, vulguem o no, en tenim nàtsia dels poderosos humans de l'època glaciar!

Debate, 2018 (322 pp) Original anglès de 2015.

Compartir el artículo

stats