Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Terra endins

Tomàs Vibot, filòleg, escriptor, investigador i promotor cultural, va fer la descoberta a peu de la Mallorca interior quan tenia una vintena d'anys

Tomàs Vibot.

Mallorca interior és el primer llibre d'una col·lecció que ofereix quinze rutes per l'interior mallorquí, és a dir, fora de l'àmbit de les serres i del litoral. El tom, que recorr per exemple indrets com Pina, Costitx, Búger, Ariany, Manacor, Lloret Campos o Randa, pretén aportar un gra d'arena a la reivindicació davant d'aquells que pensen que la Mallorca interior continua essent un espai inferior respecte de les serres.

"És clar que per a l'excursionista de pota forta aquest és un entorn no tan atractiu com el purament muntanyenc", assegura l'autor del llibre, Tomàs Vibot (1973), filòleg, escriptor, investigador i promotor cultural, que va fer la descoberta a peu de la Mallorca interior quan tenia una vintena d'anys. Tot i allò, aquest llibre "no comparteix aquesta premissa, atès que el fet de triscar no sols el vivim com un acte esportiu, sinó culturalment enriquidor, redescobridor i reflexiu", explica. "La pretesa monotonia de l'interior mallorquí no és tal; el paisatge és monòton en tant que la mirada que s'hi projecta ho és. Només cal canviar la mentalitat per amarar-se de l'antigor i la llecor de la nostra terra", remata Vibot quant a un volum d'interessants recorreguts de dificultat baixa on la passa, l'esforç, el moviment són uns mitjans més per a l'aprenentatge.

Tot i que en aquesta primera quinzena d'itineraris no hi ha implicats tots els municipis amb les característiques esmentades, la idea és que en els successius volums hi tinguin tots representativitat. A més, les rutes són circulars o bé amb inici i arribada des del mateix punt, tot per facilitar-ne la planificació.

Per últim, cal dir que la fórmula presa es de narració mixta, entre el recorregut diguem-ne esportiu i el cultural. Simplement, "hem intentat ressenyar els trets culturals, paisatgístics, geogràfics o botànics que més defineixen cada una de les contrades, sense voler desenvolupar un relat dens i exhaustiu, més aviat global", conclou Vibot, escriptor de més d'una dotzena de llibres, com Sa Mola de Planícia. El vessant nord-oest o Son Bunyola, una mar de noms.

Compartir el artículo

stats