Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Andreu Maimó

Tres ullades vives sobre natures mortes

En torn a l´obra de l´artista de Felanitx Andreu Maimó, pintor, escultor, grafista, impressor i més oficis, s´acaba de publicar Fruites mortes

Andreu Maimó.

Primera ullada. La interpretació de la natura és l´obra fonamental d´Andreu Maimó. Ben conegudes són les seves pintures, dibuixos i escultures de figueres, ceps o tantes altres plantes. Els hi dóna una nova visió, un punt diferent, allò que moltes vegades passa desapercebut a l´ull queda ressaltat als seus quadres i escultures. A n´Andreu no li ha estat necessari viatjar a llocs més o menys exòtics per a fer la seva obra, en el seu taller, en els voltants del poble o en el jardí de Son Vent hi troba material suficient per bastir les seves contribucions. En aquesta ocasió les seves imatges recullen imatges de la post-natura, fruits ja morts: codonys, raïms, llimones, peres, taronges. Un pas més dins la natura. El món del traspàs de la vida a la mort recollit per l´artista amb mil matisos de materials, color, estructura i textura. També és una metàfora dels pas de matèria orgànica a la inorgànica. Agafa la fruita morta i li dóna nova vida. Detallista fins a l´infinit capta els colors de la degradació dels fruits, els subtils colors de la transició de viu a mort amb progressius canvis que li donen, ja s´ha dit abans, nova vida.

Segona ullada. És la visió literària de Pere Antoni Pons, filòleg, periodista, escriptor i poeta, de reconeguda trajectòria literària que reflexiona sobre n´Andreu, persona o personatge, i sobre l´obra mateixa. D´ell diu que agafa els pinzells ben igual que deu segles de pagesos empunyat l´aixada, és un pagès dels colors i de les formes. Afirma que pinta allò que sembla mort essent viu i el que essent viu sembla mort amb desesperada i commovedora meticulositat. Pintor i poeta són de pobles distants dins la geografia mallorquina, però queden meravellosament units en el poema que es pot veure a la imatge adjunta.

Tercera ullada. Jean Marie del Moral és un fotògraf de reconegut prestigi aconseguit en la seva llarga trajectòria professional feta en tots els camps possibles de la fotografia: premsa, treballs per empreses o exposicions. Hi ha obra seva a molts de museus del món. Ha treballat per pintors de gran repercussió: Antoni Tàpies, Miquel Barceló, Antonio Saura, Julian Schnabel i entre d´altres. En aquest llibre descobreix l´espai vital on es mou, pensa i crea n´Andreu. La seva càmera capta racons amb les plantes del jardí ben vives que donaran lloc a les fruites mortes, el codonyer, la figuera, clavells d´aire, llenties d´aigua i un esplet de cossiols que fan verd.

Remarcable també la feina de Gaizka Taro i Joan Servera que han retratat les pintures i escultures, especialment en aquestes just el fet d´escollir l´angle en que les mostraran en foto ja representa una obra dins l´obra.

Compartir el artículo

stats