Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Inoblidables

El contingut es presenta en cinc capítols (més una breu introducció, un breu epíleg, bibliografia, etcètera) amb els quals es demostra el rol fonamental d´aquestes escriptores en la creació d´històries

Louise May Alcott.

L´editorial Maeva publica una proposta segurament pensant a satisfer la curiositat de lectors adults (mestres, crítics lirteraris, educadors especialitzats en difusió de la lectura...), però, nosaltres la traspassam a lectors infantils i/o juvenils. Més ben dit: a lectores, a les lectores joves que senten el desig secret de ser escriptores. Aquest llibre pot deixondir o afermar vocacions literàries. Per això incloem aquest suggeridor Inolvidables en aquesta secció. L´estudiosa alemanya Luise Berg-Ehlers, afegeix un clar subtítol: Grandes autoras que escriben para los pequeños. En aquest volum hi ha els retrats resumits de les principals autores de literatura infantil i juvenil, i apunts dels seus llibres més reconeguts. Es tracta, doncs, d´un libre de dones que interessarà les futures escriptores. I també a tothom qui vulgui conèixer més de la literatura per a infants i joves. Francament, la proposta ens agrada. El llibre està presentat amb una coberta d´aparença, diguem-ne, vintage, prou atractiva: un bon obsequi per a nines d´afeccions literàries.

El contingut es presenta en cinc capítols (més una breu introducció, un breu epíleg, bibliografia, etcètera) amb els quals es demostra el rol fonamental d´aquestes escriptores en la creació d´històries: Sobre las niñas pequeñas y mayores, Pequeños adultos, Aventuras extraordinarias, Mundos fantásticos i Bestias y otros seres queridos. Berg-Ehlers ha recollit i agrupat en aquests capítols la vida (i l´obra) de trenta autores essencials, dones influents, escriptores que han contribuït a formar l´imaginari infantil de la cultura actual. I ho han fet amb un llibre o amb alguns llibres, segons el cas. Hi ha diversitat, en aquest sentit. Així, Anna Sewell (1820-1878) només és coneguda per un llibre: Black Beauty (Bellesa negra), "autobiografia d´un cavall", i Enid Blyton (1897-1968) presenta una producció de centenars de títols.

Hi ha molts d´elements d´interés en aquest volum (que ens sembla massa curt). Per ell sabrem que, gràcies a novel.les com Dady-Long-Legs (Papà cames llargues), de Jean Webster (1876-1916), es va reforçar la idea de què les dones americanes poguessin estudiar a les universitats, o sabrem que Beatrix Potter (1866-1943), amb els guanys obtinguts dels seus contes protagonitzats per simpàtics conillets i ratolins de camp, va poder establir-se com a ramadera apassionada i va llegar al National Trust tot el seu patrimoni de terres adquirides perquè fossin conservades.

Què interessant! Quines dones d´empenta! Gloria Fuertes (1917-1998), Carme Solè (1944), la grandíssima il.lustradora catalana, la finesa Tove Jansen (1914-2001), beneïts trolls Mumin!, la brasilenya Lygia Bolunga (1932), l´australiana Pamela Lyndon Travers (1899-1996), creadora de Mary Poppins, i naturalment J.K. Rowlings (1965) amb Harry Potter i el seu univers de mags, prou diferents dels que imaginà Ursula K. Le Guin (1929-2018) en el món de Terramar... La llista d´autores presentades aquí és formidable, com ho són les seves creacions literàries, ja patrimoni de la Humanitat: Louise May Alcott (Donetes), Johanna Spyri (Heidi), Elena Fortún (Celia), Frances Hodgson Burnett (El petit Lord), Astrid Lindgren (Pippi Langstrump), Cornelia Funke, Edith Nesbitt, Selma Lagerlof... Primeres espases totes. Tan inoblidables com imprescindibles. Parlar-ne aquí és un deure. Regalem aquest llibre a les nostres filles lectores. I a tot bon lector.

Compartir el artículo

stats