Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria

Panades de peix

Passades les festes de Pasqua, on la carn és la base de les panades, arriben les de peix, molt mengívoles i més lleugeres

Panades de peix amb verdures. antoni tugores

Hi ha moltes semblances entre totes les pastes salades farcides que es fan a la nostra illa, però la forma les defineix. El contingut no muda molt (verdures i carn o peix) tant a les espinagades, les panades com als cocarrois. Però cada cosa a son temps. Al final de la primavera i al llarg dels mesos d'estiu se solen fer panades de peix amb verdura. El peix més utilitzat és la mussola o bé un peix amb os, però sense espines. Les panades de verdura es feien també al llarg dels divendres de quaresma.

Ingredients:

Com en totes les pastes, hi ha moltes fórmules per elaborar-les. Aquesta és la que ens donà a sa Ràpita na Margalida Mas Ginard (Campos 1931).

l Per a la pasta: un kg de farina, una tassa d'oli (tipus cafè), nou unces de saïm (poc més de 250 g) i l'aigua que es begui. Per al farcit: peix sense espina, bledes, tomàtiga, ceba tendra, julivert, oli, sal, pebre bo i pebre bord.

Preparació:

Començarem preparant la pasta, sense posar-hi gens de llevat, especialment si les panades ens agraden primes de pasta. Dins un ribellet mesclarem la farina, amb una tasseta d'oli, el saïm i l'aigua necessària perquè la pasta assoleixi el punt necessari. S'ha de treballar bé.

Prepararem el farcit amb la ceba tendra (o grell), bleda, julivert i tomàtiga sense suc, tot tallat ben petit i trempat amb sal, oli, pebre bo i pebre bord.

En acabar el farcit, hi mesclarem les tallades petites de peix fora cap espina. Pot ser de molts de tipus: gató, mussola, bonítol, rap... sempre ben amanit amb els mateixos ingredients que la verdura.

Farem les panades a l'estil tradicional, no massa grosses. Primer la cassoleta (la pasta no pot ser massa blana perquè ens cauria). Les omplirem amb el farcit i les tallades de peix, ben plenetes.

Farem la coberta de la panada i la clourem amb els pessics habituals. Ens n'han de sortir una dotzena.

Les enfornarem a foc moderat fins que siguin rossetes. Si posam el forn a 180º, couran uns 45 minuts.

Antoni Ramon Oliver de sa Sínia de Portocolom (1945-2010) feia la pasta amb oli, saïm i suc de taronja a parts iguals i un poc de llevat, amb un resultat excel·lent.

Compartir el artículo

stats