Hi ha moltes semblances entre totes les pastes salades farcides que es fan a la nostra illa, però la forma les defineix. El contingut no muda molt (verdures i carn o peix) tant a les espinagades, les panades com als cocarrois. Però cada cosa a son temps. Al final de la primavera i al llarg dels mesos d'estiu se solen fer panades de peix amb verdura. El peix més utilitzat és la mussola o bé un peix amb os, però sense espines. Les panades de verdura es feien també al llarg dels divendres de quaresma.
Ingredients:
Com en totes les pastes, hi ha moltes fórmules per elaborar-les. Aquesta és la que ens donà a sa Ràpita na Margalida Mas Ginard (Campos 1931).
l Per a la pasta: un kg de farina, una tassa d'oli (tipus cafè), nou unces de saïm (poc més de 250 g) i l'aigua que es begui. Per al farcit: peix sense espina, bledes, tomàtiga, ceba tendra, julivert, oli, sal, pebre bo i pebre bord.
Preparació:
Començarem preparant la pasta, sense posar-hi gens de llevat, especialment si les panades ens agraden primes de pasta. Dins un ribellet mesclarem la farina, amb una tasseta d'oli, el saïm i l'aigua necessària perquè la pasta assoleixi el punt necessari. S'ha de treballar bé.
Prepararem el farcit amb la ceba tendra (o grell), bleda, julivert i tomàtiga sense suc, tot tallat ben petit i trempat amb sal, oli, pebre bo i pebre bord.
En acabar el farcit, hi mesclarem les tallades petites de peix fora cap espina. Pot ser de molts de tipus: gató, mussola, bonítol, rap... sempre ben amanit amb els mateixos ingredients que la verdura.
Farem les panades a l'estil tradicional, no massa grosses. Primer la cassoleta (la pasta no pot ser massa blana perquè ens cauria). Les omplirem amb el farcit i les tallades de peix, ben plenetes.
Farem la coberta de la panada i la clourem amb els pessics habituals. Ens n'han de sortir una dotzena.
Les enfornarem a foc moderat fins que siguin rossetes. Si posam el forn a 180º, couran uns 45 minuts.
Antoni Ramon Oliver de sa Sínia de Portocolom (1945-2010) feia la pasta amb oli, saïm i suc de taronja a parts iguals i un poc de llevat, amb un resultat excel·lent.