Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria

Carxofes farcides d'ou amb tomàtiga

La nostra cuina aprecia i utilitza cada vegada més les carxofes. INGIMAGE

La carxofa, originària d'Egipte, era coneguda per grecs i romans que li atribuïen -com a tantes altres coses- poders afrodisíacs. Sobre el seu conreu hi ha dues teories: que és el resultat de la transformació de cards silvestres o que va ser introduïda pels àrabs, tal com és a l'actualitat. La manera com s'han encarit -les blanques i sobretot les negres- al llarg dels darrers anys fa pensar que la nostra cuina les utilitza i aprecia de cada dia més. Torrades, crues, en cassoletes amb salsa, amb llet, arrebossades, al forn o farcides son una vertadera exquisidesa.

Ingredients:

Carxofes mitjanceres (2 per ració), 8 tomàtigues de ramellet, 1 all, 6 ous, llimona, 1 fulla de llorer, galeta picada, salsa maionesa, salsa de tomàtiga, oli, aigua i sal.

Preparació:

— Eliminarem les fulles exteriors de les carxofes, fins a deixar al descobert les més tendres. Tallarem les puntes, deixant tan sols la part comestible.

— Buidarem una mica l'interior, per la part de les fulles, per on ficarem més endavant el farcit.

— Les bullirem en aigua amb suc de llimona (perquè mantinguin el color i no s'obscureixin) i un poc de sal, tan sols uns minuts; han de sortir encara cruixents. Les reservarem.

— Apart, prepararem l'ou amb tomàtiga, una mica al gust pel que fa a espècies.

— En una paella amb oli hi sofregirem les tomàtigues de ramellet pelades i trinxades no massa fines amb l'all pelat i xapat. Les salarem i hi afegirem el llorer i les deixarem coure tira-tira. El suc ha de reduir quasi per complet.

— Quan siguin cuites, hi ficarem els ous no excessivament batuts i ho remenarem fins que la mescla espesseixi. Quan la salsa sigui ben cuita, eliminarem l'excés de suc si en queda.

— Començarem a farcir les carxofes, omplint-les al màxim. Tot seguit les passarem per ou batut, galeta picada i les fregirem en oli d'oliva. Una vegada daurades, les reservarem dins una palangana de forn.

— Farem una maonesa a l'estil tradicional, que mesclarem amb un poc de salsa fina de tomàtiga i obtendrem una salsa rosa.

— Escamparem aquesta salsa per damunt les carxofes i posarem la palangana al forn a 180º al llarg d'uns tres minuts. Ja estaran a punt de servir, soles, amb salsa, amb patates fregides o ensalada.

Compartir el artículo

stats