Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Però, per a què serveix la innovació? per Enric Culat

Balears fa ciència acompleix 15 anys d'emissió i es converteix en el programa de radio més antic d'Espanya dedicat específicament a la divulgació del coneixement científic i la innovació.

Fer quinze anys seguits un programa de radio té l'avantatge que et permet mirar enrere per adonar-te de les coses que han canviat, les que han evolucionat, les que s'han quedat estancades i les que han empitjorat. Quan és va posar en marxa Balears fa ciència feia molt poc que aquesta Comunitat havia aprovat els seus plans d'innovació i d'R+D, el primer full de ruta del sistema de ciència i tecnologia del nostre arxipèlag. Va ser una gran passa cap endavant, impulsada per un director general, Enric Tortosa, que en aquella època va tenir la capacitat de convèncer tothom de la necessitat de dotar-nos d'unes eines i bases sòlides amb les quals poder seguir avançant en el camí de la recerca, el desenvolupament tecnològic i, en definitiva, el progrés i benestar social. "Però, per a què serveix la innovació?" Aquesta pregunta la vaig sentir més d'un cop, generalment pronunciada per periodistes incisius que assistien a les explicacions del Consell de Govern. El pitjor és que, en aquella època, ni els mateixos polítics sabien molt bé quina era la resposta.

Encara més trist que el desconeixement o l'escepticisme era la manca de visió d'alguns sectors econòmics, donant per fet, per exemple, que el Parc Bit fracassaria estrepitosament, sí o sí. Els mateixos que pocs anys després, en canvi, van trobar apropiat que es construís un camp de golf just al costat del Parc de s'Albufera. Afortunadament, els mals presagis no es van acomplir i avui dia el parc tecnològic és un bressol de startups i joves emprenedors, mentre que Son Bosc pot seguir conservant les seves orquídies de prat; esperem que per molt de temps. Aquests indrets -Parc Bit i Son Bosc- són dos prototips de la ciència multidisciplinària que sovint ha passat pels micròfons del programa, al llarg de tots aquests anys.

I això és el que hem tractat de fer, acostar la ciència a tothom, en el sentit més ampli i literal possible, portant els investigadors als estudis de la radio o sinó traslladant els micròfons als seus escenaris naturals: centres de recerca, empreses i spin-offs, parcs naturals, jardí botànic, fires de ciència, universitat, col·legits, instituts, i en general tot tipus d'esdeveniments vinculats a la generació i transferència del coneixement. En els seus començaments, el programa és va emetre a diverses emissores privades, però a la radio pública de Balears va trobar el seu espai més apropiat, la seva raó de ser al servei dels científics i, per suposat, dels oients. Presència continuada de joves estudiants; foment de vocacions científiques; i visualització del paper de les dones científiques i tecnòlogues son tres dels eixos fonamentals del programa. Tot això combinat amb el triple objectiu d'informar, acompanyar, entretenir i, encara més, divertir. S'han emès 750 programes, amb la col·laboració de 65 persones de forma regular, incloent una quinzena d'estudiants universitaris. Alguns d'ells actualment dirigeixen grups de recerca punters o participen a rondes de finançament per obrir empreses de biotecnologia.

No tot ha estat un camí de roses. Convertir-se en el programa de ciència més antic d'Espanya és un honor, però implica haver tingut que sortejar infinitat d'obstacles. Però d'això els que més en saben son els propis científics, que en aquests 15 anys han patit retallades pressupostaries, traves burocràtiques, precarietat, manca d'estratègia per part dels governants, 'exilis' forçosos, incomprensió i discriminació respecte d'altres professions... Malgrat tot, els investigadors de Balears figuren entre els de major excel·lència, els que més publiquen, els més actius, innovadors i participatius. Impossible, doncs, no mimetitzar el seu patiment ni impregnar-se del seu exemple de caparrudesa i il·lusió. Ens hem passat 15 anys recordant que Balears fa ciència, segurament com si es tractés d'un crit de guerra, una reivindicació per constatar l'existència d'aquest col·lectiu. Ara que ens hem fet grans, el títol del programa hauria d'interpretar-se més aviat com la constatació, quasi l'evidencia científica, que les nostres illes són a dalt de tot en recerca. Molts d'anys a tots!

Fe de erratas: El pasado día 30 de diciembre salió publicada por error esta columna a nombre de otra persona que no era su autor.

Compartir el artículo

stats