Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Des de Sèrbia

11 de novembre de 2018

Plaça del mercat de Zemun.

En aquesta data, que encara cau enfora perquè fan falta gairebé vuit mesos per arribar-hi, a part de ser el dia del meu sant, se celebraran els cent anys justos de l´armistici de la I Guerra Mundial, un conflicte que va marcar més el que seria Iugoslàvia a partir d´aquell temps, fins i tot, que el que veuria el món vint-i-busques anys més tard.

És festa grossa a Sèrbia, amb desfilada i exhibició de les forces aèries per celebrar la victòria sobre les potències centrals, la coalició dels imperis alemany i austrohongarès, a més de l´otomà i Bulgària. Aquesta guerra va suposar, entre d´altres fets, traslladar la capitalitat de Belgrad a Ni-, una ciutat al sud de Sèrbia, i a la llarga, més d´un milió i mig de morts entre civils i militars, una quantitat bestial, perquè va representar més d´un quart de la població total.

Aquesta informació fa veure que els Balcans, i Sèrbia és una zona estratègica cabdal i preuada per tots els bàndols quan hi ha hagut conflictes bèl·lics. Belgrad, en concret, és una ciutat que està banyada per dos rius, grans i navegables, el riu Sava i el Danubi i, per tant, ja es troben jaciments arqueològics des de fa més de gairebé set milenar d´anys, un dels més antics de tot Europa. De fet, Belgrad, amb el nom cèltic i després de llatinitzat de Singidunum, va ser un dels punts clau a partir dels quals es va anar estenent l´imperi cap a l´est i que va permetre la conquesta i colonització posterior de la província de la Dàcia, que actualment abasta Romania i Moldàvia, entre d´altres contrades.

Una any molt marcat també en la historiografia de Sèrbia és el 1389, quan es produeix la batalla de Kosovo, que significava a la pràctica la conquesta no tan sols d´aquest territori, sinó també Sèrbia, i vassallatge a l´Imperi Otomà, que s´allargà segons on fins acabada la I Guerra Mundial, com he comentat al començament d´aquest escrit.

He volgut donar aquestes pinzellades ràpides perquè la veritat és que, des de l´Europa més occidental, els països balcànics són els grans desconeguts: amalgama de cultures, religions (ortodoxos a la majoria de Sèrbia, catòlics a Croàcia, mescla entre ortodoxos, catòlics i musulmans, "bosníacs", a Bòsnia i Hercegovina), guerres i processos d´independència no gens ben explicats i encara pendents de judicis internacionals que no se sap quan acabaran€ però la vida quotidiana a Belgrad no és gens diferent de la dels barris de Son Gotleu, de Son Rapinya o dels pobles d´Algaida o de Puigpunyent: canviarà el clima, més fred però sense humitat excessiva, però les preocupacions econòmiques venen a ser les mateixes, amb uns partits que governen a ambdós costats del Mediterrani amb el llastre de la corrupció, i la vida continua: un ha de menjar, beure, celebrar festes i aniversaris, comprar roba€ i ho fa a la botiga del costat o als supermercats Mercadona o Eroski a Mallorca, Maxi, Roda o Idea a Belgrad, tan proveïts uns com els altres. I s´aprofita el temps per fer un cafè o un te ràpid abans de partir cap a la feina o cap a casa i, si va bé, els caps de setmana sessió de cinema.

Se senten parlars diferents en els mercats de Pere Garau o plaça de l´Olivar, i també en el de Zemun i Zeleni Venac, però de ben segur que la temàtica no canvia gaire: se saluda, es demana quina verdura, peix, carn o fruita i quina quantitat es vol, es parla dels temps i de com la vida s´ha encarit a tot arreu.

Compartir el artículo

stats