Rèquiem per a dues nits d´estiu. La Torre de Canyamel serà l´escenari, avui vespre (21.30h) d´una versió curiosa i de petit format d´una obra cabdal de la història de la música vocal: Un rèquiem alemany de Johannes Brahms. La Coral Universitat de les Illes Balears, els pianistes Noemi Dalmau i Andreu Riera i les veus d´Irene Gili, soprano, i Bartomeu Bibiloni, baríton, oferiran, a les ordres de Joan Company aquesta adaptació intimista de la partitura que encisà Borges de tal manera que escriví un conte amb aquest tíol, Deutsches Requiem.

Borges agafa una cita del llibre de Job ("encara que ell em llevi la vida, en ell confiaré") a manera d´introducció a una història contada pel seu protagonista, un cap del camp de concentració de Tarnowitz tot just haver estat condemnat després del final de la guerra i hores abans que s´excuti la sentència dictada pel tribunal.

Amant de Brahms, Schopenhauer i Shakespeare, el personatge borgià no dóna la imatge de torturador i assassí que podem imaginar. Ell es confessa culpable i fa, per a si mateix, com un exercici de memòria i recorda al lector futur aquells textos i personatges que han marcat la seva vida intel·lectual.

Deutsches Requiem el podem trobar com un escrit més dels qui apareixen a El Aleph, un dels llibres més transcendentals de Borges, publicat per primer cop el 1949.

Els mateixos intèrprets oferiran aquesta versió de la partitura de Brahms el proper dijous dia 10 a Andratx dins el cicle de Nits a la fresca.

Txaikovski visita Bellver. Anit comença el cicle de concerts que la simfònica programa cada estiu a Bellver des de fa un grapat d´anys (amb l´excepció del juliol de l´any passat). I ho fa amb un programa dirigit pel japonès resident a Viena Joji Hattori, qui també actuarà com a solista de violí en el concert número 4 de Mozart, l´obra central del concert, ja que abans sonarà l´obertura del singspiel (òpera amb fragments parlats) d´Otto Nicolai Les alegres comares de Windsor, sobre la comèdia de Shakespeare del mateix títol, i després la Quarta simfonia de Txaikovski, el compositor recurrent al llarg d´aquest Festival Bellver 2014. D´ell sonaran simfonies a tres de les quatre propostes.