Síguenos en redes sociales:

Opinión

Geometría sagrada

Teoria de la decisió. És cert que el sol surt cada dia i que els moviments dels astres res saben de l´art: la música dels estels sona perquè sí, els colors i les formes planetàries existien abans que l´home pogués descobrir-les. L´univers juga el seu joc sense adversari.

Déu no juga als daus, però dibuixa. Si no existís la Societat Balear de Matemàtiques, l´hauríem d´inventar. Sens dubte les aportacions que fan a la recuperació del nostre patrimoni artístic, sí artístic, és gran. Basta consultar la seva pàgina web (www.xeix.org), per comprovar com augmenten les activitats, les sortides, els projectes€ Encaminats a fer-nos veure quant de matemàtic hi ha en la naturalesa i com l´home contribueix a la seva magnificència.

Solstici de foc. Tot aquest preàmbul em ve al cap tot just després d´haver presenciat un dels fenòmens més bells que podem contemplar aquests dies: la il·luminació de la rosassa de ponent de la Seu amb el llum que li arriba des de l´altra rosassa (la de llevant), a sortida de sol, tot emmarcant un espectacle visual realment encisador, que sembla una enorme foguera vermella€ i de franc.

Aquest fet, que es produeix anualment, i des de fa segles, a l´entorn del solstici d´hivern, fou descobert pels amics de la Societat Balear de Matemàtiques fa només quatre anys, quan en Daniel Ruiz, matemàtic i divulgador militant, va relacionar l´orientació de la Catedral amb la sortida del sol. I des de llavors, l´esplanada del Museu Es Baluard esdevé plataforma de contemplació geomètrica, artística, fins i tot diria que mística, ja que aquest és un dels punts, la situació i altura del qual afavoreixen una visió immillorable.

És fàcil pensar que els arquitectes del temple no el varen construir pensant en el fenomen, però sí que l´orientaren vers el llevant. No diu la Bíblia que Déu és la llum? Molt després, amb les diferents reformes i canvis estructurals de l´edifici, amb l´obertura de les enormes rosasses, aquesta orientació ha facilitat l´espectacle. Espectacle al qual hi estau tots convidats ja que el dia 22 és el dia de màxim esplendor. No teniu excusa. Val la pena.

Pulsa para ver más contenido para ti