Teoria de la decisió. És cert que el sol surt cada dia i que els moviments dels astres res saben de l´art: la música dels estels sona perquè sí, els colors i les formes planetàries existien abans que l´home pogués descobrir-les. L´univers juga el seu joc sense adversari.

Déu no juga als daus, però dibuixa. Si no existís la Societat Balear de Matemàtiques, l´hauríem d´inventar. Sens dubte les aportacions que fan a la recuperació del nostre patrimoni artístic, sí artístic, és gran. Basta consultar la seva pàgina web (www.xeix.org), per comprovar com augmenten les activitats, les sortides, els projectes€ Encaminats a fer-nos veure quant de matemàtic hi ha en la naturalesa i com l´home contribueix a la seva magnificència.

Solstici de foc. Tot aquest preàmbul em ve al cap tot just després d´haver presenciat un dels fenòmens més bells que podem contemplar aquests dies: la il·luminació de la rosassa de ponent de la Seu amb el llum que li arriba des de l´altra rosassa (la de llevant), a sortida de sol, tot emmarcant un espectacle visual realment encisador, que sembla una enorme foguera vermella€ i de franc.

Aquest fet, que es produeix anualment, i des de fa segles, a l´entorn del solstici d´hivern, fou descobert pels amics de la Societat Balear de Matemàtiques fa només quatre anys, quan en Daniel Ruiz, matemàtic i divulgador militant, va relacionar l´orientació de la Catedral amb la sortida del sol. I des de llavors, l´esplanada del Museu Es Baluard esdevé plataforma de contemplació geomètrica, artística, fins i tot diria que mística, ja que aquest és un dels punts, la situació i altura del qual afavoreixen una visió immillorable.

És fàcil pensar que els arquitectes del temple no el varen construir pensant en el fenomen, però sí que l´orientaren vers el llevant. No diu la Bíblia que Déu és la llum? Molt després, amb les diferents reformes i canvis estructurals de l´edifici, amb l´obertura de les enormes rosasses, aquesta orientació ha facilitat l´espectacle. Espectacle al qual hi estau tots convidats ja que el dia 22 és el dia de màxim esplendor. No teniu excusa. Val la pena.