Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Abril plujós i maig ventós fan l'any ric i profitós

Abril plujós i maig ventós fan l'any ric i profitós

Lluna nova

Amb la lluna nova es poden empeltar d'escutet tota casta d'arbre que no perden la fulla, com tarongers, nesprers, garrovers, aglaneres, oliveres. En general la bonança del temps permet treballar amb gairebé qualsevol tipus d'arbre. A l'hort es pot sembrar qualsevol casta d'hortalissa: melons, síndries, cogombres, carabasses, porros, lletugues i tapareres; pebreres, borratxons i mongetes; tomatigueres i albergínies; carabassons, pastanagues i raves. Convé entrecavar les patates. L'alfalç se sembra d'abril a maig. Al jardí encara es poden fer planters de roses místiques, sols coronats, veròniques, clavellers de moro, petúnies, etc. que podreu trasplantar pel maig. Es poden sembrar gladiols i dàlies. La posta d'aviram continua a bon ritme. Els indiots d'abril són de bon temps; si en posau ara són els millors per tenir per Nadal. Es l'hora d'armar porcs per engreixar i fer matances: és millor que el porc engreixi a un ritme normal. Les saons d'abril són bones per a les abelles que eixamenen en gran activitat l'elaboració de la millor mel. Bon moment per fer eixams nous i mudar les abelles de casera.

L'aigua, la mar...

Començarem aquesta secció en el nostre Costumari perquè som, bàsicament, aigua, i l'aigua és vida. Les darreres investigacions han posat llum sobre d'on ha vingut l'aigua; idò de fora de la terra, és EXTRATERRESTRE! I podem dir, idò, que les persones duim dins nosaltres una part molt important que ve de fora de la terra! Vingué amb cometes que xocaren amb el nostre planeta, fa milions d'anys, i ja sabem que la vida va començar aquí... Perdem aigua del nostre organisme quan suam, quan orinam, quan ingerim aliments, quan respiram... I segons l'edat de la persona, l'estat de salut en què es troba o la nutrició, el percentatge d'aigua que té al cos pot variar, encara que sempre oscil·la entre el 50 i el 70%. Les dones tenen més teixit adipós, que conté manco aigua en el múscul, per això el seu percentatge d'aigua és una mica inferior al dels homes. L'aigua és important en el nostre cos perquè és un vehicle necessari per realitzar la majoria de les funcions vitals; per això es recomana beure uns dos l d'aigua cada dia.

El garrover (i III)

Pere de Son Pons, pagès i més viu que una centella, ens diu que el garrover té fruits durant tot l'any: "Bon arbre és el garrover/ que té garroves tot l'any:/ quan cullen les d'enguany/ ja té les de l'any que ve." Davall un garrover no hi sol créixer l'herba, i per això mateix, no convé llaurar-hi per sota. Les llavors s'usen per fabricar additius alimentaris, com ara la goma de garrofí, que s'utilitza com a espessidor; l'estat espanyol n'és el primer productor mundial. Les llavors de la garrova tenen un pes gairebé uniforme, al voltant dels 0,2 grams cadascuna; s'utilitzaven en l'antiguitat per pesar joies i gemmes; d'aquí que, del seu nom en grec antic ???????? (Keration), prové el mot quirat, mesura que encara avui és vigent en joieria. La garrova també es fa servir en la fabricació de la coberta digestible de les càpsules de medicaments. La farina de garrova conté un 40-50% de sucres naturals; un 11% de proteïnes; i menys d'un 2% de greixos; és un aliment lliure de gluten i, per tant, és apte per a celíacs. Ja ho veis, idò, una meravella!.

Refranys del mes d'abril

? Abril abrilet va matar sa mare de fred; Abril, abrilet: al migdia calor i al vespre fred; L'abril, rient, mata de fred la gent; Abril, abriló, de cada cent, un de bo; Abril finit, el camp florit; A l'abril cada gota val per mil (en val mil); Abril banyat, de pa ve carregat; Si per l'abril sents tronar, ordi i blat no faltarà; Abril tronat, bon any assegurat; Abril finit, hivern passat; Abril i maig, tenen la clau de l'any; Abrils i senyors, tots traïdors; Abril ploraner, maig rialler; Crema més el sol d'abril, que el de tot l'estiu; Fruita que neix a l'abril val per mil; Gelada abrilera, fam al darrera.

Recomanacions

Avui és el V Diumenge de Quaresma..Avui és la 35a Fira Agrícola d'Andratx: mercat artesanal, mercat de 2a mà, exposicions, tallers... paga la pena la visita guiada a l'exposició "Avior, el nostre patrimoni tèxtil", a càrrec d'Aires d'Andratx; l'exhibició del servei cinològic de la Guàrdia Civil; l'exposició de fotografies de Ricard Llorens 'Xotografies'; la Ruta de la Tapa i la Mostra Gastronòmica en el Passeig de Son Mas, etc. Avui és el Dia Mundial de la Salut. Dilluns (8) és el Dia Mundial del poble gitano. Dimecres (10) és el Dia Mundial de l'homeopatia. Dijous (11) és el Dia Mundial del Parkinson. Dissabte (13) és el Dia Internacional de la besada.. El recull de poemes del glosador Miquel À. Adrover, "Ara he vist passar una mèrlera"; paga la pena llegir-lo i gaudir-lo, encara que no hi hagi cap glosa! Enhorabona!

Compartir el artículo

stats