Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Pel desembre i pel gener, no siguis matiner!

Pel desembre i pel gener, no siguis matiner!

Comença el desembre

El darrer mes de l'any, el del solstici d'hivern, punt d'inflexió que marca la resurrecció de la llum del sol. Aquest és, també, el mes de les matances, fins arribar a la darrera fira de l'any: la de sant Tomàs -recuperada fa un parell d'anys a Sineu-; ja sabeu que no convé fer les matances en minvant, perquè els botifarrons s'esclaten. Aquest mes desmamen els anyells primerencs i comencen a munyir i a formatjar; neixen els anyells de mig temps i els cabrits. Diuen que els porcells que neixen aquest mes no solent tenir mal i són dels que creixen aviat. Aquest mes és tengut pel mes més fred de l'any, juntament amb el gener. El nom li ve del calendari romà, el qual estava dividit en deu mesos i era el darrer, el desè. És un més de repòs, "dormidor": la terra dorm i no despertarà fins al febrer, per això ara no es fa cap feina d'importància al camp. És el dissabte de l'any. Ara vénen a hivernar els ocells de països freds: pit-roig, estornell, tord...; les orenetes migren a terres més temperades.

Comença el cicle nadalenc

És l'Advent, el mes de Nadal: el cicle nadalenc comença amb sant Nicolau (6) i la Puríssima (8); i continua amb santa Llúcia (13) i sant Tomàs (21). Després de Nadal (25) ve sant Esteve (26) i sant Joan Apòstol i Evangelista (27), els Sants Innocents (28) i Cap d'Any. Hi ha la creenca que la fi del món serà un 31 de desembre; temps de pronòstics i estrenes per al nou any.

Santa Bàrbara (4)

Era la filla única d'un home cruel. De petita la va tancar en una torre amb dues serventes perquè ningú no li pogués disputar el seu amor. A través d'una d'elles va conèixer el cristianisme i el va abraçar. El seu pare la va colpejar brutalment i la va denunciar. Després de rebre terribles turments, va morir degollada pel seu propi pare, el qual morí fulminat per un raig. És advocada dels arquitectes, artillers, armers, miners, picapedrers, bombers, campaners i tots aquells que viuen en perill de mort imprevista; és, a més a més, invocada contra els raigs i trons. "Només ens en recordam de santa Bàrbara quan trona", és a dir, només pregam quan tenim una necessitat angoixant. Va viure al s. IV a Turquia, i no hi ha dades certes sobre ella. Se la representa com una al·lota jove amb una palma o amb plomes de paó; el seu atribut és una torre amb tres finestres; a vegades du una corona. És la patrona de Vilafranca.

Sant Nicolau (6)

Va salvar tres donzelles el pare de les quals duia a prostituir: els va tirar des d'una finestra una sabata plena de monedes d'or. Per això, en alguns llocs d'Europa es posaven les sabates a la finestra per trobar-hi l'endemà els regals que hi havia dipositat un suposat sant Nicolau. Sembla, però que aquest sant és el paral·lelisme cristià d'un de tants personatges mítics europeus que cap a la darreria i el començament de l'any acostumaven a dur els dons de l'any nou com a signe d'abundància. Els obsequis van dirigits sobretot als nins, ja que són els que encarnen el començament d'una nova vida i la continuïtat de l'espècie.

Els ametlers (II)

Pere de Son Pons -Pere Torrens-, pagès i bon observador del nostre camp, ens conta que el perill d'una mala collita d'ametles no desapareixia amb el fet que l'arbre tragués la flor de manera tardana; les gelades del març podien malmetre els ametlons, és a dir, l'ametla tendra que té la clovella exterior encara verda i la interior fluixa, amb el bessó semilíquid. Aquestes gelades hivernals són les causants directes del dany a l'ametló. Per santa Anna l'ametla, com a signe de maduresa, comença a mostrar-se badada, amb la clovella que es retira de l'interior del fruit tot deixant la closca a la vista. A mitjan agost començava la collita. De l'ametla s'aprofitava tant la clovella, que es venia per a les estufes i brasers, com el bessó -es trencava l'ametla-. En els sementers grans hi solia haver un ametler mollar: les que es podien trencar amb els dits, que, per cert, ara s'han posat tant de moda -una altra varietat que ve de fora!- que es mengen com a cacauets.

Recomanacions

Avui és santa Bibiana, protectora dels animals; també és el Dia Internacional per a l'Abolició de l'Esclavitud. Dilluns (3) és el Dia Mundial de les Persones Discapacitades. Dimecres (5) és el Dia Internacional del voluntariat. Divendres (7)és el Dia de l'Aviació Internacional.

Compartir el artículo

stats