Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

La Monja l´encén i Sant Bernat l´apaga

La Monja l´encén i Sant Bernat l´apaga

Avui és sant Magí

Diu la tradició que un dia va decidir abandonar la vida mundana i retirar-se a una cova de les muntanyes. La filla del governador va posar-se malalta i no hi havia ningú que sabés curar-la; i un dia, per unes veus estranyes que li sortien de dins el cos, es temeren que hi duia el dimoni.

Sant Magí, només amb el senyal de la creu, el va fer fora; però el governador el va fer tancar dins la presó. El sant va escapar-se´n tot i estar encadenat i les portes amb pany i clau, i se´n tornà a la cova. Enrabiat, el governador el va fer anar a cercar.

Els botxins es reien d´ell i li digueren per què no feia sortir aigua d´una roca; el sant va pegar tres copets amb el bastó que duia i, miraculosament, varen sortir tres fonts, que encara ragen i l´aigua de les quals curen molts de mals. Avui es fa la Romeria de Sant Bernat a La Real

Ha entrat el creixent (18)

Per sant Bernat (20) és un bon moment per fer saó per a la sembra de les patates tardanes. Per sant Bartomeu (24) l´oliva que cau ja té oli, per això el bestiar ja no pastura dins els olivars.

A finals de mes ja tanquen dins la soll els porcs per engreixar. Convé preparar el cubell, les bótes, els barrals i tots els estris necessaris per fer vi, fonyador, premsa, etc. Convé revisar l´estat de les teulades i arreglar els desperfectes abans de les pluges de les darreries d´estiu. Convé posar a recer la llenya que ha s´ha assecat amb la calor perquè no es podreixi.

Sant Bernat de Claravall (20)

Patró de Sant Bernat de la Real. Se´l representa amb l´hàbit blanc i el cap rapat amb una cinta prima de cabell, mitra als peus -símbol de rebuig als nomenaments-, dimoni encadenat, un ca roig o blanc tacat de roig -en recordança del somni de la seva mare que un ca guardaria la casa de Déu i lladraria contra la malignitat-, llibre de la Regla -perquè ell fundà l´orde i n´especificà les normes- i un eixam per la suavitat de la seva doctrina i caràcter. Va fundar l´orde del Cister, i és l´advocat dels apicultors.

Sant Bartomeu (24)

Fan festa a Capdepera, Consell, Ferreries, Montuïri -surten els Cossiers-, Sant Antoni de Portmany, ses Salines, Sóller i Valldemossa. D´origen hebreu, el seu nom significa "fill de Ptolomeu". Va viure al s. I i fou un dels dotze apòstols de Jesús; predicà a l´Índia on va patir martiriEl Bartomeu dels evangelis sinòptics era probablement el patronímic de Natanael, nomenat així únicament en l´Evangeli de Sant Joan. Natanael, per tant Bartomeu, va conèixer Jesús gràcies a Felip; en veure´l, Jesús digué: "Vet aquí un veritable israelita on no hi ha falsedat". De la seva vida, després de la Pentacosta, no se´n sap res. Segons la tradició fou escorxat viu. Pel seu martiri és patró d'oficis relacionats amb el treball de la pell, com els blanquers, assaonadors i adobadors. També és el protector dels sastres, pelleters, enquadernadors, carnissers, fabricants de guants. El seu atribut és el ganivet amb què fou esquarterat viu; moltes vegades du la seva pell damunt el braç.

Segar i batre

Pere Torrens, "Pere de Son Pons", és un pagès de Búger que viu a Pollença. Escriu cada mes a la revista de la 3a Edat de Búger -per cert, una de les publicacions més eixerides i pulcres que es poden veure- sobre coses i fets del camp. Ens explica com era la feina de segar i batre, i ens parla de mots que molts desconeixen perquè ja no han vist la feina: gavella, garba, vencís, espigolar, cavalló, -munt de deu garbes, que en Pere anomena "gavó"-. Separar el gra de la palla era la feina més feixuga, es feia damunt l´era, amb el carretó de batre -inventat pel pagès lloretà Montserrat Fontanet, i el qui va construir la canaleta de Massanella-, quan feia molt de sol i una mica de vent -per això les eres estaven en un lloc elevat, perquè hi passàs l´oratge-. Ara tothom es queixa de la calor, però no fa gaires anys, el mes de juliol i principis d´agost, era un temps cabdal per al món de la pagesia, ja que havien de recollir tot el que s´havia sembrat.

Recomanacions

Avui és el Dia de l´Assistència Humanitària; també és el Dia de la fotografia.

Dijous (23) és santa Rosa de Lima, patrona de les famílies nombroses; fan festa les floristes i les infermeres.

Dissabte (25) és sant Josep de Calassanç i fan festa els mestres.

Avui es fa la Romeria de Sant Bernat a la Real. També són les festes patronals del Pla de na Tesa, tot i que el patró és sant Llàtzer.

Compartir el artículo

stats