Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari Popular

Maig calent i plujós, fan l'any ric i abundós

Maig calent i plujós, fan l'any ric i abundós b.c.

Avui se celebra la Solemnitat de l'Ascensió del Senyor

Era dijous passat, però se celebra en Diumenge per donar-li la rellevància merescuda. Ja sabeu aquella cançó dels tres dijous més importants de l'any: Dijous Sant, Corpus Christi i l'Ascensió. Aquesta és una festa cristiana que se celebra quaranta dies després del diumenge de Pasqua -per això sempre cau en dijous i abans era festiu-. Es commemora l'Ascensió de Jesús al cel quaranta dies després de la seva resurrecció. Hi ha constància de la seva celebració des del s. V. Després de la missa era costum beneir els primers fruits tot esperant una bona collita a l'estiu.

Entre el minvant i la nova

La lluna nova entra dia 15. El maig es té per un mes que encara és inestable des del vessant atmosfèric, sobretot en els primers quinze dies; el bon temps sol començar a partir de la segona quinzena: "Si pel maig el fred viu, espera un bon estiu"; "No és bon maig si l'ase no tremola a la païssa". La relació d'aquest mes amb la salut no és gaire bona, perquè les malalties són les més dolentes i males de curar; d'això en donen fe alguns refranys: "Malaltia de maig no cura i acaba a la sepultura"; "Mal de maig no cura mai". Amb el bon temps es preparaven les eres per batre: feien la pols de les eres, que consistia a llaurar l'era amb una arada de llaurar faves, seguidament batien la terra amb un carretó amb una post a darrera i feien la pols, tot això per tenir l'era enllestida per batre les faves a principis de juny. Ja vàrem parlar de les herbes remeieres. Aquest mes, com l'anterior, és l'adequat per tondre les ovelles perquè estiguin fresques a l'estiu: "Pel maig, a tondre me'n vaig".

Sant Isidre (15)

La llegenda diu que el patró volia amonestar Isidre perquè cada matí anava a missa i no feia la feina del camp. El va vigilar i descobrí que quan els altres jornalers se n'anaven ell quedava a llaurar i uns personatges blancs menaven els bous mentre ell no hi era, i com que l'amo no havia de pagar més sou, va deixar que Isidre seguís anant a missa. És el patró de Madrid. Va viure al s. XI i fou canonitzat el s. XVI i la seva devoció es va estendre arreu de la Península. Els pagesos l'invoquen perquè els guardi dels talps, rates, musaranyes i altres animals que malmenen les plantes. Al voltant de sant Isidre se celebren les fires de primavera a tots els pobles.

Un enigma resolt

Rafel Perelló ens conta aquesta curiosa feta. Record que essent jo encara un al·lot de pèl rucà, em cridava molt l'atenció veure d'entre l'estol d'homes jubilats arremolinats per les places dels pobles de la nostra Roqueta, alguns d'ells que feien la fumadeta d'una forma ben peculiar, ja que sostenien el cigarret amb el dit gros i el dit índex i amb el palmell de la mà girat cap al seu cos, postura de la mà certament incòmoda i estranya. Vaig poder treure el gat del sac i esclarir l'enreveixinat enigma gràcies al meu bon amic Martí Cabrer, home observador com ell tot sol i més viu que una geneta, qui em revelà que molts d'aquells homes adoptaren el costum de fumar de la forma dita per mor d'haver participat als combats de la guerra civil, ja que fumar d'aquella manera en la foscor de la nit evitava que el cremalló del cigarret pogués ésser vist per l'enemic i en conseqüència rebre un tret des de la distància i anar-se'n a veure sant Pere.

El Ramadà

Enguany el Ramadà s'inicia el proper 16 de maig i acaba el 15 de juny. El Ramadà és el novè mes en el calendari lunar islàmic. Durant aquest mes, els musulmans realitzen un dejuni diari des d'abans d'aixecar-se l'alba i fins que es pon el sol, mengen per primera vegada després de la pregària del vespre. L'objectiu del dejuni és ensenyar la paciència i la humilitat, també posar l'accent en l'ajuda al necessitat. Altres celebracions musulmanes són la celebració del naixement del profeta, el 20 de novembre, l'ascensió de Mahoma al cel, el dia 13 d'abril; una de les dates més importants del calendari musulmà és, però, la festa del sacrifici que rememora la fe d'Abraham davant la prova a què fou sotmès. El sacrifici del me és l'acte central d'aquesta festa que enguany coincidirà amb el 22 d'agost. Finalment, assenyalar el cap d'any musulmà que no se celebra amb grans festes i coincidirà enguany amb l'11 de setembre.

Recomanacions

Avui és la Mare de Déu de Fàtima; és el Dia Internacional de la Infermeria; també és el Dia de les famílies. Dimarts (15) és el Dia Mundial de l'Objecció de Consciència. Dijous (17) és el Dia Mundial d'Internet. Divendres (18) és el Dia Mundial dels Museus. Dissabte (19) és sant Pere Celestí, patró dels organistes; també és el Dia Mundial de l'hepatitis. Avui és la fira de Campos, Lloret de Vistalegre, Felanitx, Sóller, Campanet i Son Carrió.

Compartir el artículo

stats