Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari Popular

Maig calent i plujós dona fruit abundós

Maig calent i plujós dona fruit abundós

Comença el maig

El maig marca una fita excepcional relativa a l'adveniment d'un nou cicle vegetal. Aquest mes és ple de manifestacions on es festeja el desvetllament de la naturalesa i se celebra tot un seguit de rituals encaminats a assegurar la reproducció i el creixement de la vegetació, dels ramats i de la persona mateixa. Al camp, és el moment de les primeres collites i d'aclarir els pàmpols i els arbres fruiters. Totes les herbes tenen més valors curatius, per això és un més apropiat per recollir les herbes per fer xarops: camamil·la, cossiada, trencapedra, herba lluïsa, paradella, herba de capseta, romaní, llevamans... també es pot agafar la flor de taronger, perquè el xarop de flor de taronger protegeix dels atacs de nervis; també la mel de maig té efectes curatius.

Sant Josep Obrer, Festa del Treball (1)

Avui l'Església commemora la condició de treballador de sant Josep. Aquesta festivitat fou instituïda l'any 1955 pel papa Pius XII per tal de donar un caràcter religiós a la celebració sindicalista del Primer de Maig, Festa del Treball. En l'actualitat ha esdevingut per a la majoria de ciutadans una festa més del calendari laboral. Es creia que tal dia com avui Noè va començar a fer la seva gran arca, per això els mestres d'aixa tenien per bon averany començar a construir les embarcacions avui, primer de maig. L'arca bíblica era tan gran que mentre Noè la feia per un cap se li corcava l'altre i mai no la veia acabada. Per això, Déu li revelà que per evitar que se li corcàs la fusta l'havia de tallar en lluna vella, els que perden la fulla, i en lluna nova els que no la perden.

L'aigua de maig

És miraclera, com la rosada de sant Joan, i saludable. Fa tornar guapes les persones que se n'amaren, per això les al·lotes es xopaven la cabellera, cregudes que la pluja de maig tenia virtuts. Per això hi ha tants refranys que hi fan referència: "Maig arribat, un jardí a cada prat"; "Pel maig, la terra es fa embarassada"; i és que ara és la darrera embranzida per entrar a l'estiu, ha de ploure amb mesura; en el procés cristianitzador d'aquest ritus pagà, les seves virtuts deriven a l'aigua beneita per la Santa Creu (3 de maig). Quant als casaments, hi ha opinions ambivalents: "Si et cases el mes de maig, ben segur que la dona manarà més que tu"; "Casament de maig, curta durada"; "De bodes de maig, fruit no en vendrà"; El maig comença amb una Creu (dia 3) i qui s'hi casa en té dues"; "Quan el maig ve, ni rosari ni muller"; "Totes les lletges es casen pel maig".

Entra la lluna plena (30)

El dia de la Creu (3 de maig) és un bon dia per sembrar melons i síndries. Si vàreu sembrar pèsols, segurament serà hora d'arrabassar-los. Aquest dia es feia -antany- la benedicció de l'anyada i de tots els sembrats, un esdeveniment molt important dins la pagesia. Floreixen els rosers, i totes les herbes tenen virtuts curatives. Les fulles de flor (els pètals) de roser són bones per rentar-se els ulls. Al jardí podeu trasplantar roses místiques, petúnies, sols coronats, clavellers de moro i alfabegueres. És el temps de collir violes, geranis, roses, margalides, sabates del Bon Jesús, flor de bolatxa, vaumes pensamenteres. És un esclat de vida, d'alegria i de la naturalesa; un regal per a tots els sentits.

Recomanacions

Avui és el Dia Mundial de la Dansa; i el Dia de les víctimes d'accidents. Dilluns (30), és el Dia del jazz. Dimecres (2) és el Dia Mundial de l'asma; i el Dia contra el bullying. Dijous (3) és el Dia de la Santa Creu.

Compartir el artículo

stats