Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Si plou pel gener, l´any sol anar bé

El gener es veu molt bé la Via Làctia.

Avui és sant Ramon de Penyafort

Avui és sant Ramon de Penyafort

Confessor del rei Jaume I i del papa Gregori IX, va contribuir a la fundació de l´Orde de la Mercè. Per mor d´un viatge miraculós que va fer de Mallorca a Barcelona, el varen tenir per patró els pescadors i la gent de mar: la llegenda diu que féu aquesta travessia damunt un tauló i amb un mantell com a vela, per això es va aixecar una capella allà on el sant va abordar. Diuen que ha estat el primer windsurfista reconegut, i per això el tenen per patró.

Dia de la fortuna

Es creia que avui (7) la fortuna sortia del seu palau i feia una volta pel món tot escampat rajos i espurnes de ventura que donaven sort i felicitat a les persones que tocaven; per això molta gent procurava passar moltes hores al ras, per veure si eren tocats per la fortuna. És com el vent que canvia de direcció a l´atzar, un esperit invisible del qual, com el vent, es copsen els efectes favorables o desfavorables, que vola i no se sap d´on ve ni on va. Preguntar la fortuna al vent ha estat un recurs d´endevinaires: observar-lo en el moviment de les branques i les fulles dels arbres, en una ploma al vent, en un penell com gira, talment una roda de la fortuna (penell ve de penna, en llatí ploma).

La fortuna és com la lluna, que tant creix com minva; la ruleta és clarament una roda de la fortuna.

La lluna de gener

La lluna de gener té una gran força, influeix favorablement en els conreus, en la salut i en la vida de les persones. És bo tallar la fusta per fer carbó i per obrar en les "minves" de gener (lluna vella), junyir els animals el dia setè de la lluna nova de gener, sembrar les cebes en la lluna creixent i casar-se en la lluna plena. La saó de gener és la més bona per als arbres; és temps de fangar, plantar i podar la vinya. La pluja de gener és un bé de Déu. Temps de cria del bestiar de llana; mal temps per als ramats, pel vent, les nevades i tronades. Comença la posta de l´aviram i es posen les primeres llocades. Sembla que la mar minvi o es buidi, els pescadors creuen que és per influència de la Lluna.

El Camí de sant Jaume

Les nits de gener tenen fama de ser les més clares i estelades de l´any. La Via Làctia guiava els pelegrins que anaven a visitar el sepulcre del Sant, a Compostel·la. Una altra creença diu que la Via Làctia és el camí que segueixen les ànimes que van a visitar el sepulcre del Sant abans d´entrar al cel, i que cada estrella que forma la constel·lació és una animeta que va de viatge cap a Compostel·la. Aquesta llegenda enllaça amb una altra molt antiga que situava el país de les ànimes més enllà d´on la terra s´acabava; a l´antiguitat, Galícia havia estat un "finisterrae", és a dir, un punt on la terra s´acabava. No és gen estrany, idò, que les ànimes anassin cap allà per tal d´arribar al seu país.

Ha entrat la lluna vella (8)

Durant el mes de gener es poden sembrar alls tardans, guixes, llenties, ciurons i espinacs, i es trasplanten lletugues, bledes, etc. Convé repassar els planters d´hortalissa que vàrem fer el mes de desembre: tomatigueres, pebrers, etc. Si els teniu tapats amb plàstic convé anar-los destapant els dies que faci sol; i tirar cendra al voltant del planter perquè no hi vagin els caragolins. Aquest mes també és bo per trasplantar rosers de tota casta; no hem de tenir por d´escurçar els tanys fins a deixar-los tres o quatre ulls, ni de llevar tanys de sobres. Si comprau plançons recordau a llevar-los tanys, ja que en solen dur massa. Els rosers agraeixen un bon clot i un bon conreu i els fems lluny de les arrels noves que naixeran. Ja sabeu que els cactus i suculentes no necessiten aigua, perquè la majoria dormen: com més fred fa, menys aigua volen.

El número 7 a la cultura popular

Rafel Perelló ens conta que el número 7 protagonitzava i estalonava moltes creences que anaven en dansa. Els setens o setè germà o germana d'una família on tots els fills o filles eren exclusivament homes o dones, guarien el mal de ventre en fregar sobre la pell d´una persona o d'una bístia una peça de roba que havien duit, poder que també tenien els setmesons. També guaria el mal de ventre beure "suc de sant Joan", mescla consistent a barrejar certes plantes dins una alfàbia on el dia de sant Joan s´hi confegia aigua de set pous. Si una oronella fa el niu set anys seguits al mateix lloc, apareix una pedreta de santa Llúcia dins el niu. Les dones casadisses acudien a l´església set diumenges seguits per resar oracions afavoridores d'un matrimoni condret. Abans només es permetia a un infant acudir a un convent per visitar el seu familiar, monja de clausura, fins que aquell infant arribava als set anys, I com aquests podríem escriure un carrerany d´exemples més llarg que un fideïcomís on intervenia la màgia del número 7.

Recomanacions

Avui, a sa Pobla, els Glosadors de Mallorca i l´Escola de Simbombes de sa Pobla, celebrarem el Memorial Antoni Socias, Teuler, després de la proclamació del Clamater 2018 a la parròquia de Sant Antoni de sa Pobla.

Compartir el artículo

stats