Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

"Lluna setembrina, set llunes afina"

Festes de la Mare de Déu Trobada de Sant Llorenç. B. C.

Avui se celebra la Festa de la Beata a Santa Margalida -i la Fira del Meló a Vilafranca de Bonany-. L'origen d'aquesta processó sembla trobar-se en les festes de la beatificació de la santa, l'any 1792. Hi ha ofrena de flors, ofici solemne, corregudes, música. Els dimonis amb les gerres que prenen de les mans de l'acompanyament de la santa, les rompen als seus peus, amb ràbia, davant la seva impassibilitat. Les carrosses amb motius de la seva vida (la "Glorificació", "Flor de Mallorca", "les Virtuts", "Trànsit", "De la Infantesa", "La Seu de Ciutat", "Santuari", "Màrtir", "Del Pou", "Didalet", "Lliri blanc virginal"), les cançons de sor Tomasseta, i tota la gent que viu i vibra al pas de la comitiva, conformen la "processó més típica de Mallorca", segons es desprèn dels cartells anunciadors dels anys setanta.

A Mallorca, aquesta advocació, començà al s. XV. L'Església Parroquial de Nostra Senyora de la Consolació de Porreres ha estat considerada com la catedral de la part forana de Mallorca, per les seves dimensions i per la seva riquesa artística. A Sant Joan, al Puig de la Consolació, hi ha també una església dedicada a la Mare de Déu de la Consolació, i els santjoaners hi van en romeria a celebrar la Festa del Quart Diumenge o del Pa i el Peix. A Santanyí, s'Alqueria Blanca, també hi ha un santuari dedicat a Nostra Senyora de la Consolació. L'any 1507, es va beneir solemnement, a l'església conventual de S. Jeroni de Palma, una imatge de Nostra Senyora, que era sagrari a la vegada, sota l'advocació de Nostra Dona de Consolació; l'any 1602 una església i un convent, situats a l'actual plaça Quadrado de Palma, també li foren dedicats.

Setembre és un mes lunar, és a dir, un més en el qual la lluna compta, o comptava i molt, en les tasques de l'home del camp i de la mar. Ara és el moment final d'un cicle agrícola i l'inici d'un altre, la idea rítmica i ininterrompuda de mort i naixement que suggereix la naturalesa està estretament relacionada amb el ritme lunar. Es creia que fer les coses conforme la lluna de setembre comporta més profit. A l'hort es pot sembrar farratge, favó, alfals de primavera i xítxeros primerencs, i trasplantar lletugues i carxofes; i seguim collint mongetes, tomàtigues, pebres, albergínies; i trasplantar les cols de cabdell i de pinya de col, lletugues, endívies, bledes. Podem començar a fer planters de flors, com són els pensaments, llevamans, etc. Convé collir les garroves, i figues, encara. Aquest és el mes de la verema, que solia començar devers sant Mateu (21), una de les activitats sacralitzades i que més simbolisme té. Si no voleu que les abelles vagin al parral hi heu de penjar cebes. Perquè hi hagués menjar per als animals era convenient que plogués entres les dues mares de Déu (entre la de l'agost i setembre). A poc a poc, la fesomia del nostre camp va canviant, i les fruites de la tardor comencen a madurar (magranes, codonys, caquis, nesples...).

O la Mare de Déu dels Missatges. L'Església celebra el naixement de la Mare de Déu, però també es commemora el dia de les "marededéus trobades", ja que, segons la tradició, una gran part de les marededéus que hi ha a les ermites i santuaris de la més diversa advocació mariana han estat trobades en circumstàncies molt semblants. És curiosa una tradició que prové d'un apòcrif "protoevangeli de Jaume", que explica la concepció i el naixement sobrenaturals de Maria, filla de sant Joaquim i santa Anna, vells i estèrils, senyal de predestinació. Tal dia com avui floreix el romaní. "A vint-i-u, sant Mateu,/ a vint-i-nou, Miquel sia,/ a vuit de setembre féu/ el naixement de Maria". A més, com que el culte a la Mare de Déu compta amb una gran tradició, celebren aquesta festa a molts de pobles: Alaró, s'Arracó, Banyalbufar, Costitx, Fornalutx, Galilea, Lloseta, Maria de la Salut, Sant Llorenç des Cardassar (la Mare de Déu Trobada).

Era filla d'una família noble de la Borgonya. En morir la seva mare, la va educar una institutriu cristiana que la va iniciar en aquesta religió. Tot d'una, l'al·lota, es va mostrar creient i virtuosa. Un cònsol romà se'n va enamorar, però Regina el va refusar, adduint el seu cristianisme. El cònsol, per despit, la va fer agafar i la va fer martiritzar cruelment, per acabar tallant-li el cap. Es creu que avui, al punt de les dotze del migdia, Nostre Senyor fa sonar la trompeta del judici final per tal de provar-la i que estigui a punt per quan arribi el dia; els qui tenen bona oïda, si hi posen atenció, la senten, encara que molt llunyana. També es creu que el dia d'avui va néixer Judes i es té com a mal averany. Per això es diu que tot allò que es faci o es comenci avui serà desventurat i no arribarà a bon terme.

-Divendres (9), gran combat de picat a Llubí (21,30): Xurí, Servereta, Roca i Toledo.

-Dissabte (10), trobada de glosadors a Cas Concos i festa de "sa Paladina".

Compartir el artículo

stats