Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Pluja de Sant Llorenç, sempre arriba a temps

Costumari popular

Pluja de Sant Llorenç, sempre arriba a temps

Avui és sant Domènech. Els seus atributs són un ca amb una torxa a la boca, un globus terraqüi, un lliri, un llibre, un ocell. També amb un nin mort als peus o amb un dimoni. Era descendent de la noble família lleonesa dels Guzmán, especialistes a reconquerir terres andaluses i obtenir un gran patrimoni. Domingo, no. Quan era sacerdot a Osma va haver de pujar en missió especial a Dinamarca i, passant per Occitània, va quedar sorprès de l'heretgia càtara, que pretenia una església sense poder i sense béns, i tot s'havia de repartir -ell, que venia d'una família de terratinents!-. La mà militar la posà Simó de Montfort -aquell que matava tothom, nins, dones, vells... tot dient que "Déu ja destriarà els culpables dels innocents"-. Tal dia com avui els frares dominics tenien per costum beneir l'aigua del pou que solia haver-hi al claustre del convent, a la qual, a partir d'aquest moment, s'atribuïen virtuts guaridores. A vegades, per beneir-lo, hi tiraven fulles d'uns tarongers que, segons deien, havia plantat el sant. La gent feia cua per anar a cercar aigua beneïda. Són les festes patronals de Lloret de Vistalegre i es Llombards.

Entra el creixent (10). Amb aquesta calor gairebé tothom ha acabat de segar i de batre, però ara es presenta una altra tasca a la qual és necessari aferrar-se: la collita d'ametlles. Antigament, es començava a segar el cànem: "Per sant Salvador, el cànyom segador". A l'hort es poden sembrar bledes, cols, col-i-flors, pastanagues, remolatxa, raves, mongetes i farratges. I continua la collita de prunes, peres i pomes, i maduren les figues agostenques (rojals, coll de dama, verdals, albacors...). Diuen que si plou abans de dia 15 pot ser malsà, però una saó entre la Mare de Déu morta (15 d'agost) i la Mare de Déu dels missatges (8 de setembre) va bé per al bestiar, per fer guaret i sembrar farratge, així com per a les vinyes, sobretot si un cop ha fet la saó el temps s'estira i fa bon sol.

Sant Llorenç (10). Va morir màrtir, rostit al foc; per això se'l representa amb unes grans graelles. Se'l té per advocat del foc i patró dels oficis que treballen amb foc: terrissers, vidriers, forners, etc. Posar una estampa de sant Llorenç darrere la porta dels fons salva d'incendi. Avui és el dia més calorós de l'any, el foc s'escampa per la terra, i les pedres fogueres beuen foc. La llenya tallada avui crema més que cap altra i és la millor per fer carbó, i la lluna nova de sant Llorenç guareix les cremades. El Sant atorga a certes persones la gràcia de guarir cremades posant-hi saliva o llepant-les: han de ser molt austers durant set anys seguits, i el dia del Sant no poden menjar sinó fruita sense pelar i beure aigua amb carabassa o qualsevol altre recipient que no sigui de metall ni hagi passat pel foc. Les llàgrimes de sant Llorenç són una pluja d'estrelles fugaces -semblant a uns focs d'artifici- que s'esdevé cada any amb major o menor força la nit posterior a l'11 d'agost (l'endemà del sant), dia de la màxima aproximació entre l'òrbita de la terra i el cometa Swift-Tutle. Una nit propícia a l'acompliment de desitjos. És el patró de Sant Llorenç des Cardassar, Selva i Escorca.

Santa Clara (11). Clara d'Assís (Assís, 1193-1253), va ser una religiosa italiana que va col·laborar amb sant Francesc d'Assís i fou la fundadora de l'Orde de les Germanes Pobres de Santa Clara, o Clarisses. Va ser canonitzada només dos anys després de la seva mort, el 1255. La llegenda diu que un dia del Nadal, Clara no va poder assistir a la missa que deia sant Francesc, ja que era malalta al llit. Va tenir una visió de la celebració, podent-hi "assistir" de lluny. Per aquesta tradició de "retransmissió", Pius XII, l'any 1958, la proclamà santa patrona de la televisió i les telecomunicacions (telèfon, telègraf). També és advocada de la clarividència i malalties de la vista. El Convent de Santa Clara està situat al carrer de Santa Clara de Palma; la primera referència del convent data del s. XIII, construït sobre restes d'origen musulmà. Existeix la creença que si es duen ous al convent de Santa Clara, no plourà el dia i l'hora desitjats; això es feia quan s'havien de celebrar noces: si plovia s'auguraven desgràcies per a la núvia, per això era aquesta que duia una dotzena -o més- d'ous al convent perquè les religioses ho demanassin expressament a la Santa.

Recomanacions. Avui, a les 21,30, a Sant Llorenç des Cardassar, farem el pregó de les festes patronals. Dijous (11), l'OCB i la revista Díngola de Sineu lliuren els premis del III Concurs de Gloses Biel Parreta, que versen sobre la temàtica de les noves tecnologies. Dimarts (9) és el dia Internacional de les Poblacions Indígenes. Divendres (12) és el Dia Internacional de la Joventut.Dissabte (13) és la Fira Nocturna a l'Estació de Sant Llorenç i la Fira Nocturna Ecològica de Can Picafort.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.