Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

La mare de Déu d'agost els madura i la de setembre els cull

La Mare de Déu de Setembre (8) Se celebra aquest dia la festa de les marededéus trobades, o sigui, les que, segons la tradició, foren trobades, generalment per un pastor, en circumstàncies miraculoses. Però també la Nativitat de la Mare de Déu: "A vint-i-u, sant Mateu/ i a vint-i-nou Miquel sia,/ a vuit de setembre féu/ el naixement de Maria"; aquesta festa fou introduïda a Occident devers el s. VII (a Orient des del s. VI). L´Evangeli no ens dóna gaires dades sobre aquest "naixement", i es basa en tradicions dels evangelis apòcrifs. Coneguda també com la Mare de Déu dels Missatges, ja que avui era el dia assenyalat per llogar-se a les possessions. Duen el nom de la Nativitat de la Mare de Déu les parròquies de Costitx, Lloseta, Fornalutx i Banyalbufar. Nostra Senyora de la Salut, venerada a l´església de Sant Miquel, patrona de la ciutat de Palma, celebra les festes dia 8 de setembre: segons la tradició aquesta església ocupa el lloc d´una mesquita on es va celebrar la primera missa a Madina Mayurqa, després de la conquesta l´any 1229; al voltant de la Mare de Déu de la Salut, aquest dia també la celebren a Alaró, Banyalbufar, Costitx, Fornalutx -on la Nativitat de la Mare de Déu és la patrona-, Galilea, Lloseta, Maria de la Salut i Sant Llorenç des Cardassar.

Sant Nicolau de Tolentí (10) També conegut com a Patró de les Santes Ànimes, fou un religiós agustinià i místic italià del s. XIII. Un dia es va posar malalt i va tenir una visió de la Mare de Déu; sant Agustí d´Hipona i santa Mònica li varen dir que menjàs un tipus de pa que havia de sucar en aigua; aquests pans, que ell mateix després repartia durant la pregària, varen anomenar-se "pa de sant Nicolau". És el patró de les ànimes del Purgatori, dels mariners i dels animals. L´orde de sant Agustí es va instaurar a Mallorca l´any 1480, però fins al 1695 no es va acabar la construcció del temple actual, sota l´advocació de la Mare de Déu dels Socors; la quarta capella de l´esquerra és la de sant Nicolau de Tolentí, també anomenada de les Set Capelles i de santa Rita.

Les festes populars: explosió de goig Hem pogut viure moltes festes d´estiu a Mallorca. La veritat és que seria molt difícil dir que una és més festa que una altra, seria caure en un error massa trivial i, tanmateix, tothom trobaria la del seu poble com la millor. Però sí que és veritat que s´hi traspua un sentiment col·lectiu, de pertinença al grup, al poble, que va aprofundint-se, i això fa que s´estimi, es conegui, es respecti més la festa. Viure la Mare de Déu d´Agost a Pollença és únic; però també la rauxa i seny del Cosso de Felanitx no té preu -per cert, una recordança per Biel Vicenç, Miquel Tur, Nicolau Barceló o Pep Lluís Munar, que han estat i són el pal de paller d´aquesta celebració-; o bé la peculiaritat de Sant Bartomeu a Montuïri -quines festes més polides!-, Sóller i ses Salines; també hem visitat Algaida, per sant Jaume; i sa Pobla per santa Margalida; i Sineu, Campos, Can Picafort i Sencelles per la Mare de Déu d´Agost; i Llubí per sant Feliu; i Selva per sant Llorenç; i Alaró per sant Roc; i Pina pels Sants Metges; i Sant Joan per sant Joan Degollat; i la Real per sant Bernat; i Esporles per sant Pere i per la Vilanova; i la Mare de Déu del Carme, a Ruberts; i el nostre Lloret per sant Domingo... Cada dia d´estiu és festa gran a Mallorca.

Recomanacions -El XIX Concurs de Gloses organitzat per l´Associació Arròs amb Salseta i l´Ajuntament de Binissalem, amb la temàtica de la Festa del Vermar, la verema, el vi o l´eròtica relacionada amb els temes anteriors. Podeu trobar les bases a les web de Glosadors de Mallorca i a l´Ajuntament de Binissalem.

Compartir el artículo

stats