Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Danzando en compañía del ‘dimoni’.Didac Martorell

Cossieres, ballem!

M’agraden les festes d’estiu. I m’agraden especialment les dels pobles i les petites barriades, on encara es conserven vives aquelles tradicions que mantenen la seva essència i ajuden a cohesionar la gent que hi viu. És molt gratificant veure com tothom s’arreplega al voltant d’una colla de balladors o seguir les evolucions dels al·lots i al·lotes als cercaviles i correfocs; sembla com si per uns instants el temps es detingués i tothom participàs per igual d’una il·lusió col·lectiva, de l’alegria i la bulla inherents a aquestes manifestacions marcadament lúdiques i festives.

El passat diumenge 10 de setembre, en el context de les festes populars de Son Sardina, vàrem poder gaudir, una vegada més, del delitós i acolorit espectacle que constitueix el Ball de l’Oferta a càrrec de les Cossieres d’aquesta barriada de Palma. Fidels a la seva cita, com cada any des d’en fa una vintena llarga, entraren pel portal gran de l’església parroquial al so del tambor i el flabiol; es tracta d’un instant de gran bellesa i plasticitat, on els colors de la indumentària pròpia de les balladores es barregen amb l’execució d’uns passos plens de gràcia i elegància. Són set, les Cossieres, i els inicis no varen ser fàcils, tal com ho explica l’estudiós i folklorista Francesc Vallcaneras al pròleg del llibre Els Cossiers de Son Sardina. 40 anys fent poble (Illa Edicions, 2021) en parlar dels orígens de tot plegat: «Era arriscat perquè ningú pensava que la idea d’uns cossiers nous pogués arrelar i portar-se a terme (...), però també era innovador perquè eren al·lotes, eren... cossieres, cosa que mai s’havia vist a cap altre lloc».

Podríem parlar de ball tradicional amb perspectiva de gènere, sense cap dubte. Un mural tot just a l’entrada del poble en què es pot llegir «Cossieres, ballem!» així ho corrobora. I aquell diumenge tot això es conjugà feliçment, ja que abans del Ball de l’Oferta i en el context de la litúrgia o missa solemne, l’exdirectora de Càritas Mallorca, Margalida Riutort, prengué la paraula per demanar per totes i cadascuna de les 42 dones assassinades (a hores d’ara ja són 44) a mans de les seves parelles o companys sentimentals a l’Estat Espanyol. Va ser valenta, na Margalida: no és freqüent escoltar aquest tipus de demandes en un ofici religiós, on normalment o bé es passa molt per damunt del tema o simplement s’ignora i prou, com si no existís.

Però la cosa no acabà aquí. Una vegada acabada la missa, les Cossieres tornaren a ballar a la placeta adjunta al temple parroquial per a després dirigir-se en companyia del dimoni fins al cós, on havien de tenir lloc les tradicionals «joies» o carreres a peu, un altre dels elements característics de les festes tradicionals. Allà executaren la darrera i definitiva dansa, l’anomenada «Ball del Cós», que culmina amb la derrota definitiva del dimoni, que cau a terra vençut mentre les dames posen un peu sobre la seva còrpora en senyal de victòria i submissió. Aleshores no em vaig poder estar de lligar-ho tot, és a dir, les encara fresques paraules de na Margalida demanant per les víctimes de la violència masclista i la imatge d’aquell dimoni disforjo vençut i malmès, i que d’alguna manera esdevenia també símbol d’aquesta infausta xacra social.

Tot això succeí a Son Sardina un diumenge de setembre festiu i assolellat. Crec que les festes populars han de ser això, festes i prou, per ventura no cal fer lectures més enllà de la diversió i la bauxa que comporten. Però aquest dia, insistim-hi, tot es conjugà per donar a les dones un paper prou rellevant: unes, les Cossieres, que al llarg de tot aquests anys han demostrat que tradició i igualtat no són termes en absolut antagònics; altres, les dones definitivament absents, aquelles que no ballaran ni es divertiran pus mai més perquè uns energúmens han decidit posar fi a les seves vides, tal com s’encarregà de recordar-nos amb veu colpidora però ferma Margalida Riutort a l’ofici de la festa major.

Alegres i lluitadores, aquestes dones sardineres, així com ha de ser, en els temps que corren. Que sigui per molts d’anys!

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.