Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Munar

Notes de tall

Jaume Munar

La normalitat que no ens podíem permetre

Ha arribat l'hora de pagar la festa, però no la pagaran els que més s'han divertit, sinó els més vulnerables i els més petits

Al principi de la desescalada les comunitats autònomes entraren en una carrera suïcida per veure quina arribava abans a la normalitat. Tres mesos després, és evident que cap d'elles no va ser capaç de frenar d'hora. A Balears, la situació és especialment lamentable si tenim en compte que partíem d'una conjuntura molt millor que la resta. En el fons, la nova normalitat havia de ser només un placebo per intentar reactivar el consum, un joc d'il·lusionisme per donar una falsa sensació de seguretat als turistes. Però com si ens haguéssim empassant la nostra pròpia mentida, els ciutadans i els governants de Balears acabam de descobrir que hem viscut una normalitat que, senzillament, no ens podíem permetre. Ara que el fracàs de la temporada ja és una evidència i que gairebé no queden turistes davant els quals haguem d'aparentar, els hotelers han cedit novament el timó de la comunitat a Francina Armengol per tal que dugui a solc als treballadors i figurants del parc temàtic. S'acaben tres mesos de terrasses estibades, de casaments i bauxes familiars, de party boat i vida social desenfrenada. Ha arribat l'hora de pagar la festa, però no la pagaran els que més s'han divertit, sinó els més vulnerables i els més petits.

Els infants i els adolescents de les Balears mereixien poder començar el curs amb la seguretat i la tranquil·litat que no el pogueren acabar. Lamentablement, la situació epidemiològica ho farà impossible. Per aquesta part, ens podríem consolar amb els "factors incontrolables" inherents a tota pandèmia. Ara bé, el que no és de cap manera justificable és l'absoluta manca de previsió que, tant a nivell autonòmic com estatal, han demostrat les autoritats educatives. Tot i haver disposat de sis mesos per preparar l'inici de curs, han esperat fins el darrer moment per improvisar un pla de contractacions i una adaptació d'espais que no arribaran d'hora. Quan falten menys de dues setmanes per començar les classes, la incertesa generada entre les famílies i el personal docent és total. Pel que es veu, a diferència dels hotelers, els estudiants i les famílies no mereixien plans pilot ni gestions al més alt nivell, només una improvisació rere l'altra. I és que el govern balear va decidir jugar-s'ho tot a una sola carta: salvar la temporada al preu que fos. Era una opció lícita tenint en compte l'hecatombe econòmica que viurem en els propers mesos. Ara bé, una vegada que s'ha constatat el fracàs rotund de l'aposta, ha arribat l'hora de què algú doni explicacions i assumeixi responsabilitats.

Compartir el artículo

stats