Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Escollir, preferir, optar. En una paraula, gestionar. Això és el que fem tots i cadascun de nosaltres. Cada minut i dia que passa. Cada decisió que prenem en el seu conjunt ens marcarà en el futur més immediat. Uns li diuen destí. Uns altres, potser més empiristes, parlem de conseqüència. El que sia: optam segons necessitats, experiència i coneixements. És el que té viure contra el rellotge. Bé ho saberen els generals napoleònics que reberen un encàrrec del Cors: muntar una especial infraestructura sanitària als ferits en camp de batalla. Com que la "Grande Armée" era un conjunt d'homes de baix nivell, decidiren catalogar els ferits en cinc colors. Encara continua tal sistema. Millorat pels angle-saxons. Bé els de l'escola de Manchester, bé els australians. I per molts d'anys: el triatge clínic és una tècnica de gestió hospitalària que s'estudia a les millors escoles de negocis del món pel seu èxit organitzatiu. També hi han centenars de tesis doctorals sobre el tema. Tant publicades com en procés d'escriptura. Qualsevol alumne d'Economia de Salut Pública ha de fer un treball de recerca analitzant els pros i els contres del concepte. Millores i punts crítics. No xerram d'una sistemàtica de treball desconeguda,doncs.

El que passa és que en alguns casos la tria pot venir mediatitzada per circumstàncies alienes. Recursos i el temps, per exemple. Com més se'n tenen d'ambdós, menys decisions dràstiques s'han de presentar. Com menys, més possibilitats d'errors. Potser ens hauríem de preguntar el motiu pel qual Espanya va continuar invertint en kilòmetres d'AVE on pocs hi circulen,en aeroports deficitaris o autopistes buides. En comptes de fer com alemanys i invertir en sanitat pública i de qualitat. Amb el suficient nombre d'UCI com per no haver d'implementar el conegut com a ESI. "Emergency Severity System". L'universal dels estàndards en triatge d'emergència clínica. Déu vulgui que no s'haguem de veure en acció a ca nostra.

Mentrestant, quan anem a Son Espases i ens diguin allò de "per la línia blava"... té molts números de que l'hagi triat una màquina. Coses de l'anomenada Intel·ligència Artificial.

Compartir el artículo

stats