Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Miquel Àngel Lladó Ribas

Per un feminisme combatiu i integrador, tots plegats, dones i homes

Un recent estudi de la Fundació d'Ajuda contra la Drogadicció ha posat de manifest que més de la meitat dels joves espanyols (un 56%, concretament) es mostra partidari de les actituds masclistes i/o justifica d'alguna manera la violència derivada d'aquests tipus de relacions. No és una bona notícia, evidentment. A l'altre cantó, curiosament, una enquesta duita a terme pel diari El País revela que dues de cada tres al·lotes es declara feminista sense ambigüitats, davant d'un gairebé 46% de joves que també s'hi consideren.

Així doncs, mentre que la consciència feminista creix de manera exponencial, persisteix encara una notable resistència per part dels joves adolescents a assumir com a propis els postulats de la igualtat de drets entre homes i dones. Per a aquests al·lots resulten d'allò més normals conductes com ara enregistrar fotografies o vídeos de les seves parelles sense el seu permís, o controlar el seu mòbil i manera de vestir, per posar un parell d'exemples ben coneguts. Al seu torn, les joves que accepten aquest rol interpreten aquestes actituds de domini o gelosia com una mostra d'amor incondicional. "Me controla perquè m'estima", arriben a afirmar de manera tan errònia com irresponsable. Un desig de domini i falsa protecció que al capdavall no fa sinó reforçar els estereotips masclistes que, a la llarga, poden derivar en conductes agressives o de violència cap a les dones a les quals -asseguren ells, cínicament- estimen més que cap altra cosa en el món.

Això no obstant a vegades tenim la sensació que existeix un feminisme que veu en els homes l'origen de tots els seus mals i afliccions, sense distinció. És cert que històricament els homes hem gaudit de privilegis que ens han atorgat un estatus de superioritat social davant les dones, i que aquests privilegis s'han traduït en una submissió i sofriment del tot injustificables. La violència de gènere n'és sens dubte l'expressió més extrema, però no és l'única. L'encletxa salarial, la dificultat d'accés als càrrecs de responsabilitat, la pornografia, la prostitució o l'explotació sexual són també manifestacions de la desigualtat que encara avui dia impera en amples sectors de la societat. I fa molt bé el feminisme de denunciar-les amb tots els mitjans a l'abast, òbviament; però seria un error deixar fora d'aquesta lluita els homes, que hem d'assumir aquests reptes com a propis i estar més que mai a l'altura de les circumstàncies. L'enemic, en suma, no són els homes, sinó el masclisme. Un virus que, tot i els avanços legislatius i jurídics aconseguits en els darrers anys, encara segueix fent matx entre amples sectors de la població, a les proves ens remetem.

Tal vegada ha arribat l'hora de parlar d'un feminisme integrador (que no té res a veure amb el feminisme liberal que predica Ciutadans, deixem-ho clar); un feminisme que, al costat de la legítima lluita i el rebuig al sistema patriarcal encara dominant en amples zones del planeta, parli també de solidaritat entre sexes, de cooperació, de respecte, d'estima per allò que ens uneix i ens fa partícips de la nostra comuna condició humana. A Homes per la Igualtat així ho pensam, i convidam tothom que comparteixi aquesta visió a unir-se al nostre projecte. Fet i fet, l'objectiu de la nostra raó de ser és que algun dia deixem de ser necessaris i que el feminisme, en majúscules, passi a ser només matèria d'estudi d'una situació que ha perviscut durant molts, massa anys.

Mentre esperam aquest moment, el de la igualtat real i efectiva -és a dir, el de l'autèntica democràcia- continuarem fent costat la causa feminista en tots els àmbits on sigui necessari. Per aquesta raó hem organitzat, per quart any consecutiu, l'acte titulat 'Paraules per la igualtat', al qual convidam tothom que se senti identificat amb aquest anhel femení de justícia i llibertat. Serà el proper 11 de març a les 20 hores a l'Obrador de Músics de Marratxí Cabana, 1, es Pont d'Inca). Llegirem i escoltarem paraules i textos en boca de ciutadans corrents, dones i homes que desitgen que la igualtat que durant aquests dies reivindicam deixi de ser una quimera.

Compartir el artículo

stats