Fa just quinze dies, vaig publicar un parell d´articles en un suplement especial d´aquest diari, dedicat a les festes del port de Manacor en honor de la Mare de Déu del Carme. Eren uns textos sense gaire trascendència, merament informatius, sobre el programa d´actes i també sobre l´origen de la veneració carmelita, extesa arreu de les poblaciones marineres. Aquest to gairebé beatífic explica que em sorprengués i molt quan, tres dies després, vaig saber que a l´Ajuntament de Manacor estaven fets un Nero contra la meva persona i la meva feina.

Sense haver d´esbrinar massa vaig trobar el motiu d´aital emprenyament. Tant els articles d´un servidor com el conjunt de textos, per expressa indicació meva, es referien en tot moment, com a topònim del port de Manacor, a Portocristo. Potser us preguntareu perquè? La resposta més senzilla: perquè tenc la llibertat de fer servir una forma lingüísticament correcte.

El problema, en aquest cas com en tant altres, és el domini de les lleis científiques sobre les que dicten els parlaments i interpreten els tribunals. Això, que és tan clar quan parlem d´aritmètica, dos i dos són quatre i cap majoria ni cap magistrat ho pot modificar, és en canvi discutit en parlar de lletres.

El doctor Gabriel Bibiloni, potser la màxima autoritat en toponímia que tenim al país, en diferents articles i recomanacions per a l´ús d´aquesta ciència, és categòric en aquests casos d´aglutinació: "Els topònims començats per Bini, Capo o Porto s´escriuen aglutinats, atès que aquests no són mots independents de la llengua". La grafia Porto Cristo esdevé així un disbarat tan gros com ho seria Puig Punyent o Bini Salem. D´altra banda, Bibiloni també recorda que Portocristo és un topònim inventat a finals del segle XIX i a partir d´un santcrist de llegenda, pretesament arribat al port de Manacor en el segle XIII.

L´any 1988 el Govern de les Illes Balears va establir, a partir d´un dictamen de la UIB, que la grafia correcta era Portocristo. Un recurs en contra de l´Ajuntament de Manacor fou desestimat pel TSJ de les Balears; però l´apel·lació municipal va obtenir sentència favorable del Tribunal Suprem. Bé podem dir, doncs, que el nom de Porto Cristo fou determinat des de Madrid. També.