La Fundació Mallorca Literària està impulsant la recuperació d’una tradició mallorquina com és la Nit de les Ànimes, que se celebrava la vigília de Tots Sants, és a dir, avui dia 31 d’octubre. 

Des de la Fundació ha elaborat material per difondre-la. Expliquen que segons la tradició, «la Nit de les Ànimes era la nit en què les ànimes tornaven a llurs cases a visitar els vius, i per això era habitual deixar-los llums encesos i petits presents. Cal destacar el conegut joc de les animetes, consistent en anar amagant per la casa panellets o castanyes -que en el marc del joc són regals deixats per les ànimes del morts que aquell dia tornen- per tal que els infants les trobin a l’endemà, com a prova de la visita dels difunts, i en gaudeixin. A pobles com Sant Joan està documentat el costum d’amagar en un forat de la paret les dents de llet caigudes dels infants, ja que es deia que temps després, en ésser morts, tornarien a la seva llar la nit de Tots Sants per a cercar-les. En aquests dies els infants també són obsequiats amb llepolies tals com rosaris, panellets, bunyols, castanyes o aglans i fruita confitada». 

Aquesta tradició també recorda a la Nit de les Llumetes, que es feia a partir de les acaballes d’estiu. De fet, un testimoni, Antoni, recorda que devia tenir 5 o 6 anys, ara fa 50 anys, encara participava en aquesta tradició. Dos testimonis més, Carme i Maria, expliquen que quan eren petites, fa més de 70 anys, sortien durant la Nit de les Ànimes amb llanternes de paper comprades a la Casa Roca de Palma. Tan ell om elles passejaven pel carrer i cantaven la cançó del sereno: «Es sereno ha mort un moix / i l’ha duit en el Socors /  ha comprat un cèntim d’oli / i un panet de dos / per dinar, per sopar / per sa nina no n’hi ha / ueuè ueuè / no ploris nineta / que encara n’hi ha».

Material per acolorir

Hi ha personatges relacionats amb la Nit de les Ànimes (bubotes, bruixes, animetes) i també menjar (rosaris, panellets, panets de mort). De fet, els il·lustradors de Melicotó han publicat material a www.melicoto.com/recursos-per-la-nit-de-les-animes-mallorquina/ gratuït per acolorir i retallar. 

Cartell 'Nit de les Ànimes' fet per Melicotó.